26 Aralık 2019 tarihinde yani bugün tüm dünyada "Halkalı Güneş tutulması" yaşandı. Halkalı Güneş Tutulması genel zaman ile 03.34 - 07.01 saatlerinde gerçekleşti. Suudi Arabistan, Hindistan'ın güneyi, Sumatra, Borneo ve Filipinler'den özellikle görüldü. Bu tutulma Güneş'in yüzde 97'sini örttü.

Güneş tutulması Dünya, Güneş ve Ay'ın aynı doğrultuya gelmesi sonucu ayın gölgesinin yeryüzüne düşmesi şeklinde oluşuyor. Ayın Dünya yörüngesindeki ve Güneşe göre olan durumuna göre Güneş tam, parçalı ve halkalı şeklinde tutuluyor. 26 Aralıkta da halkalı güneş tutulması gerçekleşti. Fakat Türkiye'den görülemedi.

Güneş tutulması türleri

3 çeşit güneş tutulması vardır. Bunlar tam güneş tutulması, halkalı güneş tutulması ve parçalı güneş tutulmasıdır. Tam güneş tutulmasında dünyaya gelen bütün ışınlar kesilmektedir. Bazen ay yuvarlak olması nedeniyle dünyadan uzaklaşır. Bunun sonucunda da güneşin hepsini kapatamaz. Buna halkalı güneş tutulması isimi verilir. Ay, Güneş’i kısmen örttüğü takdirde Parçalı Güneş tutulması meydana gelir. Bütün tam ve halkalı tutulmalar ilk olarak parçalı şekilde başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter.