FATİH RENÇBERLER -TEKNOLOJİGUNDEM.COM/KULİS
Yurt dışı seferlerde bugüne kadar sadece test amaçlı denenen internet artık yüzde 100 olarak THY uçaklarına girdi. Bu önemli adımın imza töreni ise THY’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. TTNET ile THY arasındaki önemli anlaşma gereği THY’nin uluslararası uçuş yapan 12 adet Boeing 777-300 ER tipi uçağında sunulan WiFi internet hizmetinin, 80 uçakta kapsamlı bir şekilde yolcuların kullanımına sunulacağı açıklandı.
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kurul Başkanı Tayfun Acarer’in de yer aldığı törenin soru cevap bölümü ise son günlerde Türkiye’nin bir numaralı gündemi olan internet yasaklarını da tartışmaya açtı. Ancak ‘anlaşmanın hakemi’ konumunda oturan Tayfun Acarer, kritik soruya verdiği yanıtla noktayı koydu. Yani en azından o anda yeni bir tartışmaya fırsat tanımadı!
İşin detayını merak etmekte haklısınız, şöyle ki; Türkiye’de karada yasaklanan sitelere, havada erişim serbest olacak mı? Öyle ya, karadaki yasak, Türkiye hava sahasını terk ettikten sonra da sürecek mi? İşte, katılımın geniş olduğu basın toplantısında, imza masasında oturan üç yetkili isme yöneltilen soru buydu: “Uluslararası seyahat eden yolcular için Türkiye sınırları içinde geçerli olan yasaklı sitelere erişim engeli, uluslararası hava sahasına girildiği zaman ortadan kalkacak mı?”
Salonda tatlı bir kahkaha fırtınası yaşandı, kulaklar merakla gelecek yanıta odaklandı. İşin doğrusu herkes şaşkındı. Bu soru da nereden çıkmıştı? Üstelik soru teknik, yanıtı politik mi olacaktı? Temel Kotil ve Abdullah Orkun Kaya birbirine baktı, ardından gözleriyle topu Tayfun Acarer’e attı.
İşte burada, dar alanda kısa paslaşmada, BTK Başkanı Tayfun Acarer’in, aradan geçen süreyi iyi değerlendirdiği ortaya çıktı. Acarer, hiç kafa karışıklığına meydan vermeden yanıtı patlattı: “ THY ve TTNET şirketleri Türk Ticaret Kanunu’na tabi olmaları nedeniyle bu yasaklara havada da uymaları gerekiyor…”
Yani, yasaklara selam, uçuşa devam…