Hindistan, bugün başlatılan görevin başarılı olması halinde Güneş'in yörüngesine uzay aracı yerleştiren ilk Asyalı ülke olacak.

Bir hafta önce Ay'a başarılı bir insansız iniş gerçekleştiren Hindistan, iddialı uzay programı kapsamında Güneş misyonu için yola çıktı.

Aditya L1 uzay aracını taşıyan PSLV XL roketi, Sriharikota uzay merkezinden yüzlerce kişinin sevinç çığlıkları arasında fırlatıldı. Roketin fırlatılışı televizyondan canlı yayınlandı. 

Hindistan Uzay Araştırma Kurumu (ISRO), kendi tasarımı olan 320 tonluk roket Dünya'nın atmosferine ulaştığı sırada kumanda odasından "Fırlatış başarılı, herşey normal" diye duyurdu.

Aditya L1, dört ay sürecek yolculuk boyunca Güneş'in dış katmanlarını gözlemlemek üzere bilimsel ekipman taşıyor. 

Uzay aracı bu görev kapsamında bir buçuk milyon kilometre yol kat edecek olmasına rağmen, Dünya ile Güneş arasındaki dev mesafenin yalnızca yüzde 1'i kadar ilerlemiş olacak.

O noktada iki gök cisminin yerçekimi gücü birbirini dengeleyecek ve misyonun bize en yakın yıldızın etrafında istikrarlı bir yörüngeye girmesini sağlayacak.

Görevin amacı

Hint yayın kuruluşu NDTV'ye konuşan astrofizikçi Somak Raychaudhury "zorlu" görev kapsamında Güneş'in dış katmanlarında büyük sıvı ve enerji boşalmaları yaratan kütle atımlarının inceleneceğini belirtti. 

Adını Hint Güneş Tanrısı'ndan alan Aditya'nın yapacağı çalışmalarla bu atımları tahmin etmesinin ileride uyarı sistemler geliştirilmesine yardımcı olması bekleniyor.

Görev ayrıca güneşin üst atmosferindeki parçacıkları görüntüleyerek ve ölçerek diğer bazı güneş olaylarının dinamiklerine de ışık tutmayı amaçlıyor.

Güneş'e doğru

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) 1960'lardaki Pioneer programından bu yana ABD ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) güneş sisteminin merkezine sayısız araştırma görevi düzenledi.

Japonya ve Çin de Dünya'nın yörüngesine kendi Günş gözlem görevlerini başlattı.

Ancak Hindistan, başlatılan görevin başarılı olması halinde,  Güneş'in yörüngesine uzay aracı yerleştiren ilk Asyalı ulus olacak.

Hindistan, Ağustos ayı sonunda Ay'ın keşfedilmemiş ancak su bulma olasılığı yüksek güney kutbuna başarılı bir görev başlatmıştı.(Euronews)

Hindistan'ın uzay keşif aracı Ay'da element tespit etti

 

Hindistan uzay aracı, Ay'ın ilk keşif verilerini paylaştı

 

Hindistan'ın uzay aracı, ay gezisine başladı