Dünyanın en büyük teknoloji şirketi Apple’ın CEO’su Tim Cook şirketin yatırımcılarına kızdı. Şirketin yıllık mali değerlendirme toplantısına katılan Cook, Kamu Politikası Araştırmaları Ulusal Merkezi (National Centre for Public Policy Research) üyelerinin Apple’ın çevrecilikten daha çok kârlılığa odaklandığı yorumlarıyla karşı karşıya kaldı.

Bu yoruma çok sinirlenen Cook, Apple’ın tüm hamlelerini para kazanma motivasyonuyla gerçekleştirmediğine dikkat çekerek, “Ekonomik nedenler kadar çevrecilik de bizim için çok önemli. Apple, kâr güdüsü dışında bir çok şey yapıyor. Daha iyi bir dünya bulduğumuzda bu dünyadan ayrılmak isteyeceğiz” dedi.

Daha sonra Cook, bu düşüncesine katılmayanları kastederek “Apple hissedarlığından çıkın” dedi. Bunun üzerine yatırımcılardan tepki gören Cook, özellikle Kamu Politikası Araştırmaları Ulusal Merkezi üyelerinin eleştirilerine hedef oldu.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE ODAKLANDI

Apple özellikle son dönemlerde çevrecilik konularında dikkat çeken hamleler gerçekleştiriyordu. Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un en büyük planlarından biri Apple’ın çevreci bir şirket olmasıydı. Bu anlamda Jobs’un yolunu izleyerek çalışmalarına devam eden Tim Cook, Apple’ın ABD’deki Cupertino şehrinde inşa edilen yeni merkezini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla donatmayı planlıyor. Özellikle yüksek enerji için harcayan veri merkezi için yenilenebilir enerji kaynakları etkin olarak kullanılacak. Apple’dan yapılan açıklamaya göre yeni Apple merkezinde, güneş, rüzgar, jeotermal ve hidro elektrik gibi kaynaklar kullanılacak Cook ayrıca ABD’nin Çevre Koruma Ajansı’nın yönetici olan Lisa Jackson’ı şirkete transfer etmişti. Apple böylece çevrecilik konularına daha fazla odaklanmayı amaçlamıştı.