Brezilya'da erken Kretase döneminde çölde yaşamış "hızlı bir hayvan olan" dinozor türü keşfedildi.

Jeolojik araştırmacılara göre, Farlowichnus rapidus adı verilen yeni tür, günümüzde Brezilya ve Paraguay'da görülen Kariyama kuşu büyüklüğünde, yaklaşık 60 ila 90 cm boyunda etoburdu.

'Euronews'te yer alan habere göre, Hızlı Farlow'un izi' anlamına gelen Farlowichnus rapidus'un benzersiz özelliği, fosilleşmiş ayak izleri arasındaki mesafe aralığından anlaşılıyor. Bu da onun hızlı bir koşucu olduğunu gösteriyor.
Geological Survey, "Bulunan ayak izleri arasındaki büyük mesafeden, antik kumullar üzerinde koşan çok hızlı bir sürüngen olduğu sonucuna varılabilir" açıklaması yaptı.

Cretaceous Research adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırma, bu dinozorun ayak izlerinin bilinen dinozor izleri arasında "benzersiz" olduğunu belirtiyor.

Fosilleşmiş dinozor "izleri" ilk olarak 1980'lerde İtalyan rahip ve paleontolog Giuseppe Leonardi tarafından Sao Paulo eyaletinin Araraquara şehrinde bulundu.

Leonardi 1984 yılında, Botucatu Formasyonu olarak adlandırılan ve eski bir kumul çölünün oluşturduğu bir grup kayada bulunan ayak izi örneklerinden birini Brezilya Yerbilimleri Müzesi'ne (MCTer) bağışladı. MCTer paleontoloğu Rafael Costa, ayak izlerinin bilinen diğer dinozorlarınkinden farklı olduğunu söyledi.

Erken Kretase dönemi 100 ila 145 milyon yıl öncesine kadar uzanıyordu. Bu dönemdeki sıcak iklim ve yüksek deniz seviyeleri bir dizi benzersiz ve çeşitli türün evrimine yol açtı.

Avustralya'nın en büyük dinozor türü keşfedildi

 

Bebek dinozora ait ayak izi bulundu