Sanal gerçeklik ürünlerinde piyasa şenleniyor. Microsoft’un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens, 3 bin dolar fiyatla 30 Mart’ta geliştiriciler için olan versiyonunu satışa çıkaracağını açıkladı.

Bu tarihte Facebook’un Oculus Rift sanal gerçeklik gözlüğü de son kullanıcılara 600 dolar fiyatla sunulacak. HoloLens’in Oculus Rift’ten farklı yönleri de bulunuyor. Gözlüğü kullananların gerçek dünyada objeleri üç boyutlu görüntülemelerini sağlıyor. Diğer uygulamalar da ise gerçek görüntü bloke ediliyor ve 360 derece açıyla hayali bir dünya sunuluyor.

HoloLens, Windows 10 işletim sistemiyle çalışıyor ve Rift’in aksine ayrı bir bilgisayar bağlantısı gerektirmiyor. Intel platformu üzerinde geliştirilmiş özel bir çip tasarımı kullanıyor. Kullanıcıların yüksek görüntü kalitesinde videolar çekmesini sağlıyor. Bu görüntülerde gerçek dünya üzerinde hologramlar bulunuyor. 

3D hologramlar

Microsoft, artırılmış gerçeklik gözüğü HoloLens’i 2015 yılında duyurmuştu. Cihaz, kullanıcıların 3D hologramlarla etkileşimde bulunmasını sağlayacak. Bu cihazla kullanıcılar gerçek dünyada gördükleri nesneler üzerine sanal görüntüler yerleştirebilecek ve onlarla interaktif ortamda etkileşime geçebilecek. 

Projenin geliştiricisi aynı zamanda Kinect adlı hareket-sensörlü cihazı tasarlayan Microsoft’tan Alex Kipman oldu. Windows’ta artırılmış gerçeklik çağını başlattı. 

Kipman, “Hologramlar günlük yaşamımızın bir parçası haline gelebilir” demişti. Gözlükler sayesinde oyunlardan film izlemeye kadar tüm dijital deneyimler üç boyutlu hale getirilebilecek.