Türkiye’de 2011 yılında kurduğu bilgisayar fabrikasının sonuçlarından memnun kalan HP, yazıcı ve kartuş fabrikası için de düğmeye basıyor.

Hanife Baş'ın Milliyet'teki haberinde HP Baskı ve Kişisel Sistemler Türkiye Müdürü Filiz Akdede, Çorlu’da Avrupa Serbest Bölgesi’nde fabrika açtıklarını anımsatarak, “Foxconn’un işlettiği fabrikada masaüstü bilgisayar üretimi yapılıyor. Şu anda 400 kişi istihdam ediliyor. Türkiye’deki masaüstü talebinin tamamını buradan temin ediyoruz. Fabrikadaki üretiminin yüzde 20’sini içeride kullanıyoruz, yüzde 80’ini ise ihraç ediyoruz” dedi.

Yatırım çalışmaları başladı

Türkiye fabrikasından Afrika ve Ortadoğu’ya ihracat yaptıklarını da kaydeden Akdede, “Bu yatırım çok başarılı oldu. Başka fabrikalardan buraya da kaymalar yaşandı. Bu nedenle kapasitesini bu yıl artırmayı planlıyoruz. Türkiye’ye de fayda sağladı. PC fabrikası bu kadar başarılı olunca yazıcı ve kartuş fabrikası da düşünmeye başladık. Biz yeni fabrika için her anlamda lobi faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

Akdede, HP’nin bir ülkede fabrika kurma kararı vermesinin uzun bir süreç aldığını da dile getirerek, şunları söyledi: “PC fabrikasının kurulması kararı da 3-4 yıllık çalışma sonrasında geldi. Yeni fabrika için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 3-4 yıl içinde karar çıkmış olur. Türkiye’deki Fatih Projesi de HP merkezin çok ilgisini çekiyor. Gelip ziyaretler yaptılar ve potansiyeli değerlendirdiler. Bu bize avantaj sağladı.”

PC pazarını da değerlendiren Akdede, “İyi gidiyoruz. Bilgisayarda 12 yıldır lideriz. Her alanda uzun soluklu düşünüyoruz. PC, kurumsal iş istasyonları ve sunucularda da pazar liderliğimiz var. HP Türkiye’nin toplam cirosunun yüzde 65’i kişisel sistemlerden geliyor. 2013’te bilgisayar, yazıcı, iş istasyonu ve sarf malzemesi olarak bakınca ciddi ciro elde ettik” dedi.

‘Sektörde iniş çıkışlar hep olur...

Filiz Akdede, taksite sınırlandırmanın satışlara etkisiyle ilgili de, “gezi parkı ve seçim süreci, politik ve kurda dalgalanmalar ve son olarak taksite sınır. Sektörde çok farklı gelişmeler oldu. Piyasanın bu kadar çok değişikliği bir anda hazmetmesi kolay değil.
Bunların kısa vadede dezavantajları olabilir ama uzun vadede dengeye gireceğini düşünüyoruz. On yıllık sürece bakınca inişler çıkışlar her dönem var. Bazen büyümeler zayıflıyor, bazen zirve yapıyor. Şimdi de bu süreçlerden birinden geçiyoruz. Türkiye için geçici bir dönem” şeklinde konuştu.

Kırmızı tablet çok ilgi gördü

Filiz Akdede, son dönemde patlama yapan tablete de değinerek, şunları belirtti: “Tablette kurumsal ve bireysel modellerimizle varız. Özellikle sahada çalışanlara yönelik Elitepad 900 modelimiz bulunuyor. 1000 de piyasaya çıktı. Burada da hızlı ilerliyoruz. Tüketici tarafında da yeni ürünlerimiz geldi. Geçen yıl 7 inç’lik tableti duyurduk. 10 inç’lik ürünler de geliyor. Farklı işletim sistemlerini destekler şekilde ilerliyoruz. Kırmızı renkte olan tabletlerimiz çok ilgi gördü. Farklı renk seçenleri sunuyoruz. Phablet ürünlerden de çok umutluyuz. Tableten notebook’a dönüştürülebilen ürünler bunlar. İlk deneme Hindistan’da yapıldı ve kabul gördü. Tablet, telefon, notebook ve hibrit olarak piyasaya bakınca standartların henüz oturmadığını görüyoruz.”