Tayvanlı teknoloji şirketi HTC’nin bir süredir finansal sorunlarla karşı karşıya kaldığı teknoloji çevrelerinde konuşulan konular arasında yer alıyor. Şirket, iki yıl önce piyasaya sürdüğü amiral gemisi One M7’de yakaladığı başarıyı, azalarak da olsa One M8’de yakalamayı bildi. Ancak bu yıl işler hiçte şirketin istediği gibi gelişmiyor. Çünkü bir süre önce satışa sunduğu yeni amiral gemisi One M9, şirketin hedeflediği performansa ulaşamadı. Hatta HTC'nin M9 bileşen siparişinde %30'luk kesinti yaptığı rapor edildi (2015'te toplam adet 3.2 milyon olarak gözüküyor). Uzun lafın kısası HTC'nin hisselerinin neden düşük olduğu az çok belli oluyor.
 
Tayvanlı şirket mali sorunları ile mücadele ederken ileri sürülen bir iddia ise gündeme bomba gibi düştü. Çinli Xiaomi'nin HTC'yi satın alabileceği söylentisi var. Ama bu konuda HTC'nin cevabı nedir? İşte detaylar ve cevaplar...
 
Düşen hisseler ve dahası
Focus Taiwan ve Weibo'dan gelen son raporlara göre HTC'nin hisseleri çarşamba günü %5.79'a düştü (3.01 dolar). Ta Ching analisti Andy Hsu, hisselerin değerinin altına düştüğünü vurguladı. Hsu, hisselerin teknik olarak kırılgan hale geldiğini ve düşmeye devam edebileceğini açıkladı.
 
Bu arada geçen salı düzenlenen yıllık genel toplantıda konuşan Cher Wang, düşük performans için ortaklarından özür diledi. Şirketin kayıplarını engellemek amacıyla işletme maliyetlerini düşürmek ve verimliliği de arttırmak için yeni satış kaynakları aramaya devam edeceğini sözlerine ekledi. Gerçi bahsedilen yeni operasyonların tam detayları belli değil, ama HTC'nin ucuz ve performanslı sistem çipi tasarlayan MediaTek'le olan iş birliği devam ediyor. Bunun diğer mevyelerinden biri olan HTC One ME ortaya çıktı.
 
Tayvanlı üretici Çinli sosyal ağ Weibo'da, Xiaomi'nin HTC'yi satın alacağını düşündüren söylentileri yalanladı. Gelecek stratejilerinin devam edeceğini takipçileriyle paylaştı. Sonuç olarak Xiaomi iddiası çürültülmüş durumda. Ama HTC'nin gelecekteki operasyonlarının nasıl sonuçlanacağını ise zaman içinde göreceğiz.