IBM, yeni bir iş modeli olarak yükselen bulut bilişime yönelik öngörülerini ve stratejilerini paylaştı. Bulut bilişimin, BT ve iş liderlerinin, BT’yi düşünme ve kullanma biçimlerini dönüştürdüğünü ifade eden IBM Ortadoğu ve Afrika Yazılım Grubu Bulut Bilişim Çözümleri ve SaaS Lideri Gökhan Nalbantoğlu, bulutun 2016 yılına kadar, iş liderlerinin gündeminde ciddi ivme kazanacağının altını çizdi: “Bulut, iş yapış şekillerini değiştiren bir eğilim olarak üst düzey yöneticiler arasında etkin bir şekilde öne çıkıyor. Zira, teknoloji ve altyapı tarafında sağladığı rahatlıklar sebebiyle karar vericilerin profillerini değiştiriyor.”
 
Nalbantoğlu konuşmasında son yıllarda bulutla ilgili çarpıcı pek çok ilerleme kaydedildiğinden bahsederken, gerçek anlamda iş çözümleri, daha çok yakın zamanlarda sunulmaya başlandığı için, bulut ile yeteri kadar katma değer sağlama noktasında daha çok alınacak yol olduğuna dikkat çekti. “Önümüzdeki 1-2 yılda sektördeki temel değişimin ana iş dallarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz ve araştırmalar bunu doğruluyor. IBM Center for Applied Insights tarafından dünya genelinde 800’ün üzerinde BT yöneticisi ve iş birimlerindeki karar alıcı ile konuşularak hazırlanan yeni bir araştırma, Hizmet Olarak Yazılım çözümü ile işletmelerin neredeyse yarısının, maliyetlerini düşürmekle kalmadıklarını, rekabet avantajı da elde ettiğini ortaya koyuyor. Gelişmiş ve kapsamlı SaaS stratejilerini hayata geçirmek; pazardaki çeviklikleri geliştirmeye, daha kapsamlı işbirliği düzeylerine erişebilmeye ve rakiplere göre daha iyi kararlar alabilmeye yardımcı oluyor. SaaS aracılığıyla kuruluşların ve çalışma ortamlarının işbirliğini geliştirme şanslarının %79 daha yüksek olduğu, inovasyonu artırma şanslarının ise iki kat daha fazla olduğu gözlemleniyor.
 
SaaS çözümünü kullanarak rekabette üstünlük kazanan, sektördeki önde gelen kuruluşlar sosyal iş ağları araçlarıyla daha etkin işbirliği yaparak müşteri deneyimlerini geliştiriyor. Aynı zamanda iş kollarına hitap eden uygulamalar ve çözümler de artıyor. Kısacası bulutun daha anlamlı olabilmesi için Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) gerekli. Ve önümüzdeki 3 yıl içerisinde bulut bilişim dendiği zaman akla “Hizmet Olarak Yazılım” gelecek.”
 
IBM bulut liderliği hakkında:
 
Bugün tüm dünyada 200’den fazla IBM araştırmacısı, bulut bilişim güvenliği ve gizliliği konusunda çalışıyor. Ayrıca, dünyada 8 milyon m2’den fazla veri merkezi olan IBM 16 merkezinde uzmanlık/eğitim çözümleri ve bulut altyapılarını, uygulamalarını ve hizmet olanaklarını uygulamalı olarak sunuyor. Bulutun alt başlıkları olan sanallaştırma, güvenlik, genel ara yüzler, araçlar ve geliştirme ortamları, veri entegrasyonu, platform, yönetişim, izleme, servis yaşam döngüsü ve iletişim alanlarında standartların belirlenmesi alanında da lider konumunda bulunuyor.
 
IBM bulut stratejisini yeni ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendirmeye devam ediyor. 2013 yılında Softlayer, Fiberlink, XTIFY, Trusteer gibi firmaları ve 2014’ün başında da Aspera firmasını satın alarak bulut bilişim çözümlerinin kapsamı adına yeni adımlar atıldı. Softlayer, IBM’in bulut bilişimde lokomotif gücü olmuştur ve önümüzdeki dönemde IBM’in bulut çözümlerinde Softlayer’in işlevi daha da genişleyecektir. Aspera ise dünya genelindeki veri yığınlarını güvenlik çekincelerine maruz kalmadan taşımaya yardımcı olan lider çözümler sunuyor.
 
IBM halihazırda bulut bilişimin her kategorisinde (hizmet olarak altyapı, hizmet olarak platform, hizmet olarak yazılım ve hizmet olarak iş süreçleri) uçtan uca çözümler sunabilir bir konumda bulunuyor. Yalnızca hizmet olarak yazılım çözümleri (SaaS) alanında bile 100’den fazla çözüm sunuyor.
 
Bahsedilen yeni IBM raporunun tamamı için ibm.com/ibmcai/saas adresini ziyaret edebilirsiniz.