IBM, dört yıl içinde yeni bir Nesnelerin İnterneti (Internet of Things; IoT) birimi kurmak üzere 3 milyar ABD Doları değerinde yatırım yapacağını açıkladı. Yatırımla birlikte Nesnelerin İnterneti platformu, IBM müşteri ve ekosistem ortaklarının çözümler oluşturmalarına yardımcı olacak ve bulut tabanlı bir açık platform oluşturulmuş olacak.
IBM, çeşitli kaynaklardan gelen verileri güvenli bir şekilde bir araya getiren ve analiz eden kurumsal Nesnelerin İnterneti uygulamalarında liderliğini sürdürüyor. “Akıllı Dünya ve Akıllı Şehirler” stratejilerindeki çalışmaları, Nesnelerin İnterneti uygulamalarına dayanıyordu. Su yönetiminden perakendeye, müşteri sadakatinin optimizasyonundan trafik sıkışıklığının azaltılmasına kadar pek çok sorunun çözümüne destek oluyordu.
IBM, bu yeni iş birimi ile birlikte sektöre özgü yeni bulut veri hizmetleri ve geliştirici araçlarıyla, müşterilerin ve çözüm ortaklarının şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde birçok farklı türden verinin bir arada analiz edilmesini sağlamayı amaçlıyor. IBM bu sayede hem Nesnelerin İnterneti kaynağı hem de geleneksel kaynaktan gelen verilerin bütünleştirmesine yardımcı olacak. Bu kaynaklar, üreticilere Nesnelerin İnterneti için daha iyi optimize edilmiş, bağlantılı yeni nesil cihazlar tasarlama ve üretme yeteneği sağlayacak. Diğer taraftan sektörlerdeki iş liderlerinin karar alma sürecinde farkındalığını artırmak amacıyla kurumsal verilerle Nesnelerin İnterneti verilerini daha iyi birleştiren sistemler oluşturmasına yardımcı olacak açık bir platform oluşturulmuş olacak.
IBM Analitik, Kıdemli Başkan Yardımcısı Bob Picciano konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Dünyayla ilgili bilgi birikimimiz, bağlantılı her sensör ve cihazla birlikte büyüyor. Yine de daha iyi bir sonuca ulaşabileceğimizin farkında olduğumuz zamanlarda bile her zaman bunlardan yeteri kadar yararlanamıyoruz. IBM olarak müşterilerimiz ve çözüm ortaklarımızın, ‘Nesnelerin İnterneti’ verilerini açık bir platform temeline dayalı çözümler oluşturmak için uygulamasını sağlayacağız. Bu alanda inovasyon önemli. IBM olarak bunu zengin ve kapsamlı bir fırsat olarak görüyoruz. Bizim için ciddi bir yatırım alanı” dedi.
IBM'e göre akıllı telefon, tablet, bağlı araçlar ve aygıtlar gibi cihazlar tarafından üretilen verilerin yüzde 90'ı hiçbir zaman analiz edilmiyor ya da bu verilerden yararlanılmıyor. Bu verilerin yüzde 60'ı, oluşturulduğu andan sonra birkaç milisaniye içinde değerini yitirmeye başlıyor. Bu sorunu çözmek için IBM şu çözümleri üreteceğini duyurdu:
·         IBM IoT Cloud Open Platform for IndustriesBu platform, müşterilerin, çözüm ortaklarının ve IBM'in her türlü iş alanını kapsayan Nesnelerin İnterneti çözümlerini tasarlamak ve sağlamak için kullanacağı yeni analitik hizmetlerini sağlayacak. Örneğin IBM, sigorta şirketlerinin bağlantılı araçlardan öngörüler elde etmesine yardımcı olacak bulut tabanlı bir hizmeti tanıtacak. Bu, her bir sürücüye göre özelleştirilebilecek hizmetler ve yeni, daha dinamik fiyatlandırma modelleri sağlayacak.
 
·         IBM Bluemix IoT ZoneIBM'in hizmet olarak sunduğu Bluemix platformunun bir parçası olarak yeni Nesnelerin İnterneti hizmetleri, geliştiricilerin Nesnelerin İnterneti verilerini Nesnelerin İnterneti uygulamalarının bulut tabanlı geliştirme ve devreye alma süreciyle kolayca bütünleştirmesini sağlayacak. Geliştiriciler, iş açısından kritik olan Nesnelerin İnterneti süreçlerini daha fazla otomatikleştirmek ve optimize etmek için daha çok gerçek zamanlı veri ve yerleşik analitikten yararlanarak kurumsal varlık yönetimi, tesis yönetimi ve yazılım mühendisliği tasarım araçları gibi mevcut iş uygulamalarını iyileştirebilecek.
 
·         IBM IoT Ecosystem: IBM'in açık platformunda veri hizmetleri ve çözümlerin güvenli ve sorunsuz şekilde bütünleştirilmesi için AT&T, ARM, Semtech ve yeni duyurusu yapılan The Weather Company gibi silikon ve aygıt üreticilerinden sektör odaklı çözüm sağlayıcılarına kadar Nesnelerin İnterneti ortakları ekosisteminin genişletilmesi.
 
IBM aynı zamanda The Weather Company (WSI) ile Nesnelerin İnternet’ine dayalı yeni bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladığını duyurdu. WSI'nin tahmin sistemi, binlerce kaynaktan verileri işleme alıyor ve dünya genelinde yaklaşık 2,2 milyar tahmin noktası oluşturuluyor. Bu sayede aktif hava durumu günlerinde günde ortalama 10 milyar tahmin üretiliyor. Nesnelerin İnterneti ve bulut bilgi işlem, 100 binin üzerinde hava durumu sensörü ve uçağı, milyonlarca akıllı telefon, bina ve hatta hareket halindeki araçtan verilerin toplanmasını sağlıyor. İki şirket, sektörlerle işletmelerin, bu kısımlarını optimize etmek için sistemli olarak harekete geçmesini ve hava durumunun iş sonuçlarına etkisine ilişkin anlayışından yararlanmasını sağlayacak.
IBM'in Nesnelerin İnterneti işiyle ilgili daha fazla bilgi için lütfen www.ibm.com/IoT adresini ziyaret edin.
 
Kuruluş için kullanışlı Nesnelerin İnterneti uygulamaları oluşturma konusunda lider olan IBM, dünya genelinde birçok müşteriyle birlikte çalışıyor. Bunlardan bazıları şunlardır:
 
·         Continental, dünya çapında otomobil üreticileri için IBM ile birlikte bütünsel bağlantılı mobil araç çözümleri geliştiriyor.
 
·         Cummins Inc., daha yüksek operasyon düzeylerine ulaşmak ve kapalı kalma sürelerini azaltmak için IBM Nesnelerin İnterneti çözümleriyle tahmine dayalı analiz için motorlarının gerçek zamanlı performans verilerini topluyor ve gönderiyor.
 
·         Pratt & Whitney, 4.000'den fazla ticari motorun durumunu daha doğru ve proaktif olarak izlemek için tahmine dayalı analitik de dahil olmak üzere IBM Nesnelerin İnterneti çözümlerini kullanıyor.
 
·         SilverHook Powerboats gerçek zamanlı yarış kararları almak üzere tekneler ve pilotlarından telematik ve biyometrik verilere erişmek ve bu verileri analiz etmek için IBM'in IoT Foundation hizmetini kullanıyor.
 
·         IBM, University of South Carolina Koşul tabanlı Bakım Araştırmaları Merkezi’nin güçlü sektörel uzmanlığıyla IBM'in tahmine dayalı analitik yazılımı ve becerilerini bir araya getirerek tahmine dayalı bakıma ilişkin daha fazla öngörü oluşturmak için üniversiteyle bir ortaklık ilişkisi içinde.
 
·         Whirlpool Corporation, aygıtlarının güvenilirliğini ve performansını geliştirmek için IBM'in Nesnelerin İnterneti ve tahmine dayalı bakım ve kalite çözümlerinden yararlanıyor.
 
·         IBM, verilerin toplanması, paylaşılması, analiz edilmesi ve verilere dayalı harekete geçilmesine yönelik stratejiler tasarlayarak dünya genelinde müşterilerinin daha akıllı hale gelmesine de yardımcı oluyor. Örneğin:
 
Akıllı Şehirler
 
·         Miami-Dade County, Florida, şehirde yaşayanlara sunulan hizmetleri geliştirmek ve bölge içinde kurumların 34 belediye arasında bilgi paylaşmasına yardımcı olmak için Akıllı Şehirler girişiminde IBM ile birlikte çalışıyor. Proje ile parklardaki, rekreasyon ve açık alan bölümündeki su sızıntılarını saptamak ve analiz etmek için akıllı sayaçlardan alınan bilgileri kullanıyorken ulaşım birimi için otobüslerin verimliliğinin geliştirilmesine yönelik bir projeyi de kapsıyor. Miami-Dade County Emniyeti ile gerçek zamanlı suç analitiği ve tahmine dayalı polis faaliyetleri gibi birçok çalışma yürütülüyor.
 
·         Fransa'nın en hızlı büyüyen şehri Montpellier'de bulutla sağlanan IBM Intelligent Operations, bölge konseyinin su yönetimi, ulaşım ve acil durum yönetimi için hizmetler oluşturmasına ve bu hizmetleri uygulamaya geçirmesine yardımcı oluyor.
 
Akıllı Binalar
 
·         Carnegie Mellon University enerji ve tesis işletim maliyetlerini düşürmek için IBM Nesnelerin İnterneti çözümlerini kullanıyor. Şu anda pilot programı uygulanan proje, Pittsburgh yerleşkesinde 36 binada devreye alınacak.
 
·         U.S. General Services Administration (GSA) federal devletin en yüksek enerji tüketiminin görüldüğü 50 binasında gelişmiş akıllı bina teknolojisini geliştirmek ve kurmak için IBM ile birlikte çalışıyor.
 
Akıllı Kamu Güvenliği 
 
·         Rochester, Minnesota Polis Departmanı, polisin güvenliğini, suç soruşturmalarını ve suçu önleme programlarını geliştirmek için IBM ile birlikte çalışarak verilerden istihbarat elde ediyor ve bunları paylaşıyor.
 
Akıllı Ulaşım
 
·         İrlanda, Dublin'de şehir yönetimi, toplu taşıma ağında trafik sıkışıklığının temel nedenlerini belirlemek ve çözmek için IBM ile birlikte çalışıyor.
 
·         Avustralya, Melbourne'de Yarra Trams, hizmet kesintileri, tramvay performansı ve tramvay konumlarıyla ilgili gerçek zamanlı bilgilere erişmek için IBM teknolojisini kullanıyor.
 
Akıllı Su
 
·         Kanada'daki Southern Ontario Water Consortium su bölümü dinamiklerini, içme suyunu korumak ve büyüme etkisini tahmin etmek için kapsamlı araçları kullanarak IBM ile birlikte çalışıyor. Yeni platform, 15 dakikada bir toplanan verileri analiz ediyor ve 100'ün üzerinde sensörden saat başına 600 veri noktasını kullanıyor.
 
·         Bunun yanı sıra IBM, Nesnelerin İnterneti konusunda birçok ekosistem lideriyle de ortaklık kurdu ve daha pek çok liderin de buna dahil olması bekleniyor. Örneğin:
·          
·         AT&T ve IBM, çeşitli sektörlerde makinelerden toplanan verilere ilişkin daha fazla öngörü elde etmek için analitik platformlarını, bulut ve güvenlik teknolojilerini bir araya getirdi.
 
·         ARM ve IBM, kullanımı kolay bir Başlangıç Kiti sağlamak için büyük veri, analitik ve bulut hizmetlerinde IBM liderliğiyle ARM® mbed platformunu kullanarak pazardaki ARM liderliğini bir araya getirmek için ortaklık kurdu ve Nesnelerin İnterneti geliştiricilerinin bulut hizmetleri aracılığıyla aygıttan uçtan uca geliştirme konusunda hızlı bir şekilde başarıya ulaşmasını sağladı.
 
·         IBM Research ve Semtech makineler arası iletişim sağlamak için hücresel ağlar ve wifi üzerinden önemli avantajlar sunan, düşük güçlü, geniş alan ağlarına dayalı yeni bir teknolojiyi tanıttı.
 
·         Geographic Information System (GIS) teknolojisinde bir pazar lideri olan ESRI, dünya genelinde kuruluşlara ve resmi kurumlara haritalama ve uzamsal analizi getiren Nesnelerin İnterneti çözümlerinin geliştirilmesinde IBM ile uzun süredir işbirliği yürütüyor.