Microsoft Corp.'un kurucusu Bill Gates, İspanya'nın inşaat sektörünün toparlanmasına büyük oynayarak, 5 yıl önce emlak balonunun patlamasından kötü etkilenen inşaat şirketi Fomento de Construcciones&Contratas SA'nın (FCC) 2. büyük yatırımcısı oldu.
Bloomberg Milyarder Endeksi'ne göre dünyanın en zengin adamı olan Gates, Barcelona'daki şirketin yüzde 5.7 hissesi için 113.5 milyon euro (155 milyon dolar) ödedi. Gates'in yatırımının ardından FCC'nin hisseleri Madrid borsasında yüzde 13 primlenerek 18 ayın zirvesine tırmandı.
Hükümetin tahminlerine göre İspanyol ekonomisinin 3. çeyrekte 2 yıldır devam eden resesyondan çıkmasıyla, su ve çöp idaresi operasyonları olan inşaat şirketi FCC gibi İspanyol varlıkları yatırımcılar için cazip fırsatlar olarak öne çıkıyor. İspanya ve Almanya'nın borçlanma maliyetleri arasındaki fark ise henüz zirve seviyelerin yarısına bile gerilemedi. Yabancı yatırımcıların İspanya'daki tahvil ve hisse senedi piyasalarına dönmesiyle Ibex-35 endeksi bu yıl yüzde 23 yükseldi.
İspanya'daki olumlu yapısal değişikliklerin Portekiz ve Yunanistan'dan daha görünür olduğuna dikkat çeken Madrid'deki FGA/MG Valores'in analistlerinden Francisco Salvador, "Eğer İspanya bir şirket olsaydı, FCC'ninkine benzer bir yeniden yapılanma hikayesi olurdu ve yatırımcılar genellikle bu hikayeleri sever" dedi. FCC dün başka bir yatırımcının şirketin yüzde 0.26 hissesini satın aldığını açıkladı. Şirketin hissesi 2.08 euro kazançla 17.75 euroya kadar çıktı ve Madrid'deki seansı yüzde 8.3 yukarıda kapayarak 2.2 milyar eurodan değerlendi. FCC hisseleri bu yıl yüzde 67 değer kazandı.