Cinsel şantaj, bir kişiyi cinsel içerikli fotoğraf ya da video paylaşmaya zorlamayı ve bunları bir kişiyi tehdit etmek ya da istismar etmek için kullanmayı içeren bir tehdit türü olarak biliniyor.

Yeni uygulamanın bir yardımcı programı, çıplaklık içeren görüntüleri tespit edip bulanıklaştıracak ve insanları iki kez düşünmeleri konusunda bilgilendirecek.

18 yaşın altındaki herkes için bu özellik Instagram'da aktif hale getirilecek.

Buna göre "çıplaklık koruması" programı açık olduğunda, kullanıcılar "hassas fotoğrafları paylaşırken dikkatli olmaya" çağıran bir mesaj alacak.

Ayrıca kullanıcılar daha önce gönderdikleri çıplaklık içeren fotoğrafları da geri çekebilecek.

Birisi çıplak bir fotoğraf aldığında, resim "çıplaklık içerebilir" uyarısıyla otomatik olarak bulanıklaştırılacak.

Yapay zekadan faydalanacak

Yeni uygulamadaki bu program, görüntünün çıplaklık içerip içermediğini analiz etmek için tükettikleri verilere göre öğrenen ya da performansı iyileştiren sistemler oluşturmaya odaklanan yapay zekayı kullanacak.

Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu Meta bünyesindeki Instagram, bir blog yazısında uygulama ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı:
 
"Görüntüler cihazın kendisinde analiz edildiğinden, çıplaklık koruması, Meta'nın bu görüntülere erişemeyeceği uçtan uca şifrelenmiş sohbetlerde, birisi bunları bize bildirmeyi seçmediği sürece çalışacak."

Programın diğer özellikleri arasında, cinsel şantaj nedeniyle kaldırılan bir hesapla etkileşime girmiş olabilecek kişilere gönderilen yeni bildirimlerin yanı sıra, gençlerin hesaplarında bu şantajı yapan olası hesaplara yönelik mesaj seçeneğinin gizlenmesi de yer alıyor.

İngiltere merkezli “Internet Watch Foundation” (IWF) CEO'su Susie Hargreaves, Euronews Next'e yaptığı açıklamada cinsel şantajın "korkunç sonuçları" olabileceği uyarasında bulunarak IWF’nin teknoloji şirketlerinin sosyal medya kullanan çocukları "korumaya yönelik her türlü çabasına" destek verdiğini söyledi.

Hargreaves, “Meta'nın hizmetlerini kullanan milyonlarca çocuğu korumak için daha fazlası yapılabilir ve yapılmalıdır." dedi.

Seks şantajında son dönemdeki artışlar

Network Contagion Research Institute , (Ağ Bulaşıcılığı Araştırma Enstitüsü) ocak ayında yayınladığı bir raporda finansal seks şantajının endişe verici bir oranda arttığı uyarısında bulundu.

Rapor, Instagram'ın kurbanları hedef almak için en yaygın platform olduğunu çünkü şantajcıların insanlar hakkında kişisel bilgileri hızlı bir şekilde alabildiğine dikkat çekti.

Bu arada Snapchat, insanları tehlikeye atıcı fotoğraflar göndermeye zorlamak için en sık kullanılan platform oldu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2023 yılında Meta ve Snapchat'in ana şirketi Snap'e, Dijital Hizmetler Yasası kapsamında bir gereklilik olan küçükleri korumak için aldıkları önlemler hakkında daha fazla bilgi vermeleri için talepler gönderdi.

Sosyal medya şirketleri, çocukları çevrimiçi ortamda koruyamadıkları gerekçesiyle defalarca eleştirildi.

Meta CEO'su Mark Zuckerberg, bu yılın başlarında ABD Senatosu'nda yapılan bir oturumda, sosyal medyanın çocuklarına zarar verdiğini söyleyen ebeveynlerden, “Kimse sizin ve ailelerinizin yaşadıklarını yaşamaması gerekir” diyerek özür diledi.

Öte yandan AB kurumları, çocuklara yönelik cinsel istismar içerikleri konusunda, şirketlerin bu tür materyallerin yayılmasını engellemesini zorunlu kılacak yeni yasa hazırlanması için çalışma başlattı.

Bu hafta Avrupa Parlamentosu üyeleri, sosyal medya platformlarının çocuk cinsel istismarı materyallerini tespit etmesine olanak tanıyan gizlilik kurallarına yönelik mevcut bir muafiyetin 2026 yılına kadar uzatılmasını kabul etti.(euronews)

Musk: Dünyanın en büyük roketi Starship'in daha da büyüyecek

 

e-ticaret yapan sektör sayısı ETBİS ile artıyor

 

En parlak gama ışını patlamasının kaynağı doğrulandı