Dünya çip üreticisi devi Intel, 16.7 milyar dolara çip tasarımcısı Altera’yı satın aldı. Bu satın almayla Intel, bilgisayar sektöründe yavaşlayan çip talebini veri merkezlerinde kullanılan daha yüksek marjlı ürün portföyüyle kapatmayı hedefliyor. Altera’yla yeni çip piyasalarına erişerek, kablosuz devrimi, akıllı otomobil ve daha fazlasını güçlendirmek istiyor.
 
Intel, Altera’ya hisse başına nakit 54 dolar ödüyor. ABD Kaliforniya merkezli Altera firması, nisan ayında Intel’in hisse başına önerdiği 54 doları reddetmişti. İki firma arasındaki görüşmeler iki ay sürdü. Intel, artan maliyetler karşısında bir yandan büyümeyi hedeflerken diğer yandan karlılığını da korumayı amaçlıyor.
 
Yeni büyüme alanı
Bu anlaşma, Intel’in 47 yıllık tarihinde en büyük satın alma durumunda. Intel halihazırda Altera’yla yüksek segmentteki belli çiplerin üretimi konusunda beraber çalşıyordu. Intel CEO’su Brian Krzanich, şirkete sahip olmanın Intel’e üretim, tasarım ve üretim geliştirmelerinin tam entegrasyonu konusunda güç katacağını söyledi. Böylece maliyeti düşürerek üretimi güçlendirme planları yapıyor.
 
Krzanich, bu anlaşmanın aynı zamanda Intel’in yeni ürün ve ürün grupları geliştirme konusundaki kabiliyetini artıracağını da kaydetti. Altera, telefon şebekesi, Otomobiller konusunda yaptığı çiplerle tanınıyor. Intel de bu pazarlarda büyümeyi hedefliyor. Intel, bilgisayar alanındaki çiplere talebin azalmaya devam etmesi nedeniyle yeni çip piyasalarında büyümek için yeni fırsatlar arıyor. Artık inanlar internete bağlanmak için bilgisayarlardan çok akıllı telefon ve tabletleri kullanmaya başladı.
 
Otomotivde tercih ediliyor
Intel, ABD Kaliforniya merkezli bir firma. Dünyanın en büyük bilgisayar çipi üreticisi. Piyasanın hakim şirketi durumunda. Altera ise ‘Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri (FPGA- Field Programmable Gate Array)’ tipinde çip üretiyor. Bu çipler özel fonksiyonlar için konfigüre edilebiliyor. Intel’in geleneksel çiplerine göre de daha hızlı piyasaya sürülebiliyor.
Altera’nın otomobil sektörüne yönelik sağladığı çip talebinde büyüme var. Otomobiller daha sofistike ve internete bağlı hale geliyor.