Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu, "2008 yılında 6 milyon olan internet geniş bant abone sayısı geçtiğimiz yılın sonunda 32,5 milyon aboneye ulaşmıştır. 2012-2013 sene sonları itibariyle mobil ve fiber kaynaklı geniş bant kullanımı sırasıyla yüzde 24,5 ve yüzde 85 artış göstermiştir. Bu figürler önemli bir gelişimi ve başarıyı ifade etmektedir" dedi.

Müftüoğlu, TÜTED ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından bağlı tüm ülkelerde belirlenen ortak tema çerçevesinde "Sürdürülebilir Kalkınma İçin Geniş Bant" başlığı altında gerçekleştirdiği "Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü" organizasyonuna katıldı.

Bu yıl Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü etkinliğinin acı bir sürece denk geldiğini ifade eden Müftüoğlu, "Yitirdiğimiz yüzlerce görev şehidine bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına ve tüm ülkemize başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza da bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum" diye konuştu.

Sektörün bundan sonraki yolculuğunda, büyümesine etki edebilecek en önemli faktörlerin başında geniş bant altyapısının
yeterliliği, geniş bant uygulamaları ve kullanımının geldiğini anlatan Müftüoğlu, "2008 yılında 6 milyon olan internet geniş bant abone sayısı geçtiğimiz yılın sonunda 32,5 milyon aboneye ulaşmıştır. 2012-2013 sene sonları itibariyle mobil ve fiber kaynaklı geniş bant kullanımı sırasıyla yüzde 24,5 ve yüzde 85 artış göstermiştir. Bu figürler önemli bir gelişimi ve başarıyı ifade etmektedir" değerlendirmesini yaptı.

Müftüoğlu, Türkiye bilgi teknolojileri ve haberleşme pazarında geniş bant kullanımının özellikle son dönem içerisinde katlanarak artan bir gelişme gösterdiğini vurgulayarak, "Diğer taraftan veri trafiği de her yıl katlanarak artmakta, yakınsamanın getirdiği binlerce, on binlerce, yüz binlerce inovatif uygulamanın, zetabyte'ların hatta yottabyte'ların teknolojinin gündemine girmesi, bizlere geniş bant alt yapıları ile ilgili politikaların sürekli olarak gözden geçirilip hızlı ve proaktif olunmasının gerekliliğini de ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

"AKILLI ARAÇ SİSTEMLERİNİ KULLANARAK YILDA, İSTANBUL'DA HARCANAN 2 YILLIK YAKIT KADAR TASARRUF"
Turkcell Regülasyon ve Hukuktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe de "Geniş Bant Uygulamaları Türkiye Vizyonu - Sektör Liderlerinden Bakış" başlıklı panelde konuştu. Sürdürülebilir kalkınma için bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün son derece önemli olduğunu kaydeden Çataltepe, bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründeki bir birim büyümenin ülke ekonomisinde 1,8 birim büyümeyi sağladığını aktardı.

Böylesine önemli bir sektörün 2023 yılında hedeflenen 160 milyar dolar büyüklüğe ulaşması için gelecek 10 yılda sektörün mevcut büyüme hızının yaklaşık 3 katı oranında gerçekleşmesi, yani her yıl yüzde 15 seviyesinde büyümesi gerektiğine dikkati çeken Çataltepe, sektörde doğru adımlar atılırsa bu büyümenin yakalanabileceğini anlattı.
Çataltepe, şunları söyledi:

"Örneğin mobil geniş bantta penetrasyon oranı yüzde 30 seviyelerinde. Bu oran akıllı telefon ve tabletlerin artmasıyla daha da yaygınlaşabilir. Mobil geniş bandın gelişmesi, bilgiye erişimin toplumda daha da artması anlamına gelir ki, bu da bilgi toplumuna dönüşüm yolunda önemli bir etken olacaktır. Mobil geniş bant için özellikle yerli cihazlara teşvik sağlanması gerekiyor. Yine bugün sabit geniş bantta penetrasyon oranımız yüzde 11. Avrupa'da bu oran bizim 3 katımız. Burada da büyümede büyük fırsatlar görüyoruz.

Bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün teşvik edilmesi gerekiyor. McKinsey tarafından yapılan araştırmada, dünyayı değiştirecek 4 sektörün teknolojiyle ilgili olduğunu görüyoruz. Bu teknolojilerden en önemlisi "bulut teknolojisi". Bu yüzden Turkcell olarak "Akıllı Bulut" platformunu geliştirdik. Bir diğer önemli teknoloji, "makineler arası iletişim". Örneğin bugün 100 bin akıllı sayaç bulunuyor. Bu sayıyı daha da artırıp, mevcut kayıp kaçak oranını 3-4 puan indirebilirsek İzmir'in bir yıllık enerji tüketimi kadar tasarruf sağlayabiliriz. Yine ülkemizde akıllı sulama teknolojileri sayesinde sağlayacağımız verim ve tasarruf her yıl Sapanca Gölü kadar olabilir. Akıllı araç sistemlerini kullanarak yılda İstanbul'da harcanan 2 yıllık yakıt kadar tasarruf edebiliriz."

Sürdürülebilir kalkınma ve geniş bandın yaygınlaşması için mobil ve fiber altyapının çok önemli olduğuna dikkati çeken Çataltepe, altyapı yatırımlarının yapılabilmesi ve gelişmesi için ise yatırıma hevesli şirketlerin önünün açılması, adil ve rasyonel rekabet şartlarının sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.