Milliyet yazarı Güngör Uras, bugünkü köşesine internet bankacılığının günümüzde ne kadar geliştiğinin bilgilerini verdi. Uras, 25 milyon kişi nin internette banka işlemlerini yaptığını yazdı.
İşte bazı istatistikler ve bilgiler...
Bilgisayarı olan 25 milyon kişi (bireysel müşteri) bankalardan şifre almış durumda ve bilgisayarıyla bankacılık işlemi yapıyor.
Son bir yıl içinde bunlardan 15 milyon 707 kişi bilgisayarını kullanarak bankalarda en az bir işlem yapmış.
Bu tür işlemler “internet bankacılığı” işlemleri diye adlandırılıyor.
Cep telefonuyla bankacılık işlemi yapmak için bankalardan şifre alan ve bugüne kadar en az bir defa telefonla bankacılık işlemi yapanların sayısı 3 milyon 595 bin.
Bunların da 2 milyon 686 bini son bir yıl içinde en az bir işlem yapmış.
Cep telefonuyla yapılan bu işlemlere de “mobil bankacılık” deniliyor.
İnternet bankacılığıyla yatırım fonları, döviz, tahvil ve bono, altın alınıp satılıyor. Vadeli işlemler, repo işlemleri yapılabiliyor.
2.5 milyar TL’lik altın alınmış
2013 yılının ilk 6 ayında, internet hesapları üzerinden yapılan işlemlerle ilgili birkaç rakam vereyim.
* İnternet bankacılığı için bankalardan şifre alan bireysel kullanıcıların sayısı İstanbul’da 3.2 milyon, Ankara’da 1.1 milyon, İzmir’de 657 bin. Tunceli’de 204 kişi, Ardahan’da 236 kişi, Bayburt’ta 248 kişi internet bankacılığı için bankalardan şifre almış durumda.
* İlk 6 ayda internet üzerinden bankalara 865 bin altın alım emri, 531 bin altını sat emri ulaşmış. Bu emirlere dayalı olarak 2.5 milyar TL’lik altın alınmış, 1.7 milyar TL’lik altın satılmış.
* İlk 6 ayda bankalara internet üzerinden 1.5 milyon döviz satın alım emri, 2.8 milyon döviz satım emri ulaşmış. Bu emirlere dayalı olarak bankalar 13.7 milyar TL değerinde döviz almış. 20.7 milyar dolar değerinde döviz satmış.
* 6 ayda bankalara internet üzerinden 15 milyon hisse senedi alım-satım emri ulaşmış. Bu emirlerin toplam değeri 50 milyar TL. Emirler üzerine gerçekleşen alım satım değeri ise 35 milyar TL.
Yoğunluk para transferinde
* İlk 6 ayda internet üzerinden 1.2 milyon işlemle kredi kartından nakit avans çekilmiş. 19 milyon işlem ile 19 milyar TL’lik kredi kartı borcu ödenmiş. İnternet bankacılığında en yoğun hareket finansal işlemler alanında görülüyor.
* Yılın ilk 6 ayında internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan finansal hizmetlerde işlem adedi 216 milyon, işlem toplamı 809 milyar TL. İlk 6 ayda 676 milyar TL’lik para transferi yapılmış.
Gelelim mobil bankacılık işlemlerine...
Halkımız telefonunun tuşlarına dokunarak altın ve hisse senedi alıp satmaya da alışmış durumda.
* İlk 6 ayda telefondan bankalara tam 24 bin altın alım emri, 21 bin altın satış emri verilmiş. 71 milyon TL’lik altın satılmış, 48 milyon TL’lik altın alınmış.
* 1.2 milyon hisse senedi alım satım emriyle 4.1 milyar TL’lik işlem gerçekleştirilmiş.