VPN hizmetlerinin, kullanıcının internetten yalıtılmış bir tünel ile yurt dışında bir sunucuya bağlanıp, bu sunucu üzerinden internet kullanmalarına imkan verdiğini belirten siber güvenlik uzmanı Alper Başaran bu sayede internet denetiminin aşılabildiğini kaydetti. Ancak Başaran, ücretsiz VPN hizmetlerinin oluşturabileceği tehlikelerin gözden kaçırılmaması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hiçbir şey ücretsiz değildir. İnternette sunulan ve ücretsiz olan hizmetlerin bir çoğunda aslında ödemeyi kişisel verilerimizle yapıyoruz. Ücretsiz VPN hizmetlerinde de durum farklı değil. Üstelik bu tür hizmetleri kullandığımızda bütün internet bağlantımız bu hizmeti veren sunucular üzerinden geçtiği için iletişimimizin tamamını izleme imkanı bulabilirler. Ücretsiz VPN hizmetlerinden doğan ilk tehlike, hackerların ve başka ülke istihbarat servisleri tarafından bilgi toplamak amacıyla kullanılıyor olmalarıdır."

Ücretsiz VPN hizmetlerinin oluşturduğu bir diğer riskin de VPN yapısına dahil edilen bilgisayarın siber suçlular tarafından kullanılması olduğuna işaret eden Alper Başaran, "Ücretsiz VPN kullanmanın bizi bu suçluların iş birlikçisi durumuna düşürme ihtimali de vardır." dedi.

Başaran, ücretsiz VPN ile sosyal paylaşım sitelerine ulaşmaya çalışılırken, kişisel verilerin, bankacılık bilgilerinin, e-postaların ve kullanıcının internetteki bütün hayatının tehlikeye atılıyor olabileceğine dikkati çekti.