Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, internette yeni dönemin en tartışılan bölümü olan “özel hayatın gizliliği” maddesinin detaylarını anlattı. Telekomünikasyon İletişim Başkanı’na (TİB) verilen resen içerik engelleme yetkisinin tartışıldığını anımsatan Acarer, “Özel hayatın gizliliği ile ilgili başvurular TİB Başkanı’na doğrudan yapılmayacak. Başkan binlerce, yüzlerce başvuruyla uğraşamaz. Onun yerine TİB’e yapılacak” dedi. Böyle bir durumda jet yasaklama kararı alınacağını kaydeden Acarer, “Ama ondan sonra da jet mahkeme kararı aranacak. Hızla mahkemeye gidilmezse karar ortadan kalkacak” dedi. İnternetle ilgili düzenlemelerin geçtiğimiz hafta komisyondan geçtiğini ve genel kurula gideceğini belirten Acarer, özel hayatın gizliliği ilgili olarak kişilerin resim veya görüntü varsa başvuruda bulunabileceğini söyledi. 4 saat içinde erişimin engelleneceğini kaydeden Acarer, “TİB kendisine gelen başvuruyu yorumsuz Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderecek ve süreç ilerleyecek” dedi. Acarer, yayın engelleme kararının kalıcı olması için başvuru sahiplerinin 48 saat içinde sulh ceza mahkemelerine başvurmasının zorunluluğu olduğunu da söyledi. Telekomünikasyon İletişim Başkanı’na resen verilen yasaklama yetkisinin kullanılabilmesi için ise 3 koşulun aranacağını belirten Acarer, “Özel hayatın gizliliğiyle ilgili bir resim veya video söz konusu olacak, kişi hasta olması, yolda olması gibi nedenlerden dolayı müracaat edemeyecek ve TİB Başkanı’na bir ihbar gelecek” dedi.  Bu durumda TİB Başkanı’nın müdahale edebileceğini kaydeden Acarer, söz konusu durumda erişimi engellenen adresin sahibinin yargıya “Haksız engelleme var” itirazıyla başvurabileceğini söyledi.
 
Kişisel veriler değil trafik bilgileri saklanacak
 
Acarer, trafik bilgilerinin de bir süre saklanması zorunluluğunun getirildiğini söyledi. Acarer, “Saklanacak olanlar içerik bilgisi değildir, sadece trafik bilgisidir. Kişisel verilerin saklanması gibi bir durum söz konusu olamaz” dedi.
 
BTK’da görev değişimi
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ikinci başkanı Ayhan Beydoğan’ın görevinden çekildiği bildirildi. Beydoğan’dan boşalan koltuğa BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer’in önerisine istinaden Kurul Üyesi Musa Şahin seçildi. BTK, 2004 yılından itibaren kurul üyesi olarak BTK’da görev yapıyordu.