Hemen hemen tüm kişisel bilgilerimizi verdiğimiz sosyal ağlarda, yeni bir dönem başlıyor. Kullanıcıların ‘without a trace’ yani iz bırakmadıkları sosyal ağlarla aboneler, kimlikleri gizliyor veya paylaştıkları içeriklerin saniyeler içerisinde silinmesini sağlayabiliyor. Başka bir deyişle Facebook veya Twitter ibi tüm bilgilerimizi paylaştığımız sosyal ağların aksine tamamen gizlendiğimiz yeni nesil sosyal ağlar gelecekte en fazla kullanılacak sanal alemler arasındaki yerini almaya hazırlanıyor. Kullanıcıların iz bırakmadığı sosyal ağların sayısı şu anda bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu sosyal ağların sayısı şu anda bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu sosyal ağların başında Snapchat geliyor. Özellikle son dönemde oldukça popüler olan Snapchat’in yanı sıra Secret, Confide ve Whisper adınaki akıllı telefon uygulamaları adından sıkça söz ettiriyor.
 
YATIRIMCILARIN GÖZDESİ
 
Milyonlarca kullanıcıya itap etmeyi başaran bu uygulamalar, internet yatırımcılarını da tavlamayı başarıyor. Facebook’un satın almak için 3 milyar doları reddetmesiyle adını duyuran Snapchat, yaklaşık 3 yıl önce kuruldu ve şu ana kadar 5 kez yatırım aldı. Toplamda 143 milyon dolar değerinde yatırım alan şirketin değeri milyarlarca doları aştı. Kullanıcıların anonim olarak kullanabildikleri uygulamalar olan Whisper 60 milyon dolar, Secret 12 milyon dolar ve Confide ise kısa bir zaman içinde 2 milyon dolar yatırım almayı başardı.
 
Fotoğraf 10 saniye kalıyor
 
Facebook’un satın almak için verdiği 3 milyar doları elinin tersiyle çeviren ‘Snapchat’ , internette iz bırakmak istemeyen kullanıcıların en popüler tercihlerinden  biri. En fazla 10 saniye kadar fotoğrafların görüntülenebilmesine imkan veriyor.
 
En anonim uygulama
 
İnternette anonim olma mantığıyla yola çıkan ‘Secret’ adındaki uygulama, kullanıcıların isimsiz olarak paylaşımlarda bulunabilmesi sağlıyor. Facebook arkadaşları üzerinden sosyal bir çevre yaratan bu uygulamada, kesinlikle kullanıcı bilgileri yer almıyor. Uygulama, iPhone veya Android telefonlara indirilebiliyor.
 
Ofis sırları 10 saniyede siliniyor
 
Confıde adındaki akıllı telefon uygulaması, iş dünyasına yönelik bir platform. Bu uygulamaya kayıt olan kullanıcılar şirketlerine ait sırları arkadaşlarıyla anonim olarak paylaşabiliyor. Paylaşılan mesajlarsa en fazla 10 saniye görüntüleyebiliyor. Süresi biten mesajlar ikinci bir kez gösterilmiyor. Ve siliniyor.
 
Gençlerin sırları sanal alemde
 
ABD’de hızla popülerlik kazanan ‘Whisper’, özellikle 18-24 yaş aralığındaki gençlerin ilgi odağı olmuş durumda. Kullanıcıların kimliklerini tamamen gizleyebildiği uygulama, akıllı telefonların konum bilgisinden yararlanıyor. Ve birbirine yakın olan abonelerin sırlarını daha üst sıralarda gösteriyor.