Gün içerisinde sık sık telefonlarımızı kullanarak mesajlar ya da mailler yazarız. Hatta telefonları, gerektiğinde not defteri bazen de günlük gibi bile kullanırız. Özellikle arkadaşlarımızla mesajlaşırken kelime ya da cümle tekrarlarına düşeriz. Ne de olsa bazı günler aynı duyguları hissedip, aynı yollardan geçebiliriz. Bu sürekli tekrarlanan cümleleri, özellikle de uzun cümlelerse, sürekli yeniden yazmak bir süre sonra sıkıcı bir hal alır. iOS ve Android teknolojileri, bu ufak sorunu bizden önce düşünüp kısayol hizmeti sunmuşlar. Çoğumuz için arka planda kalan bu mükemmel özellik, büyük oranda zamandan tasarruf etmemize olanak tanıyacak.
 
Yazışmalarınızda sıklıkla kullandığınız kelime ya da cümleleri kendiniz belirleyerek kısayoluna da siz karar verebilirsiniz. Ev ya da iş adresinizi, telefon numaralarınızı, web site adresleri gibi birçok uzun karakterli kelime gruplarını çok kısa sürede yazmanız mümkün olacak.
 
Bu işlemi uygulamak için iOs ve Android tabanlı telefonlarda farklı yol izlemeniz gerekmektedir. Her iki yöntemi de aşağıda bulabilirsiniz.
 
Android cihazlarda kısayol oluşturma
Android işletim sistemine sahip telefonunuzda klavye kısayolunu oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edin.

İlk olarak belirtmekte fayda var, bu işlemi uygulayacağınız Android tabanlı telefonlar standart klavye uygulamasına sahip olmalıdırlar. Eğer kullandığınız klavye uygulaması üçüncü parti bir uygulamaysa bu işlemleri gerçekleştiremezsiniz. Ayrıca emin olmanız gereken bir diğer konu ise,
 
Ayarlar – Klavye – Giriş sekmelerine tıklayarak Google klavyesi seçeneğinin seçili durumda olmasıdır.
 
Şimdi ise yapmanız gereken çok basit.
 
Ayarlar – Dil ve Giriş – Kişisel Sözlük sekmelerini seçin. Daha sonra “Kişisel Sözlük” listesini açarak, ekranın en alt kısmında yer alan + işaretine dokunun. Şimdi ilk bölüme, uzun cümlenizi yazdıktan sonra ikinci bölüme de bu cümle için tercih ettiğiniz kısayolu girin. Bu adımlardan sonra sözlüğe geri dönün. Kısayolunuzun oluşturulduğunu göreceksiniz. Ancak unutmayın ki Android işletim sistemine sahip telefonlarda kısayolunun oluşturulması için gireceğiniz ilk cümle en fazla 50 karaktere sahip olmalıdır. Teknoloji dünyası buna da çareyi bulmuş. Fakat bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için üçüncü parti bir klavye uygulamasına ihtiyacınız olacak. 50’den fazla karakter girebilmek için “Textpansion” uygulamalarına ihtiyacınız olacaktır. Bilmeniz gereken bir diğer husus ise, bu üçüncü parti klavyelerin Android tabanlı kalvyeler kadar kullanışlı olmadıklarıdır.
 
iOS'ta kısayol oluşturma nasıl yapılır
iOS işletim sistemine sahip telefonunuzda klavye kısayolunu oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edin.

iOS tabanlı telefonunuzda, Ayarlar – Genel – Klavye yolunu izleyin.



 
Karşınıza gelen ekranda “Kestirmeler” yazılı sekmeye tıklayın. Şimdi ise ekrana iOS telefonunuzun fabrika çıkış ayarlı kısayolları gelecektir. Kendi kısayolunuzu oluşturmak için sağ üst kısımda yer alan + sekmesine dokunun.
 

Şimdi ise ifade yazılı bölüme uzun cümlenizi yazın. Kestirme yazılı bölüme de bu cümleyi kısaltması için tercih ettiğiniz karakterleri girin. Daha sonra “Kaydet” diyerek işlemi tamamlayın. iOS tabanlı telefonların klavyelerinde kısayol oluşturmak için, Android tabanlı telefonlarda olduğu gibi herhangi bir karakter kısıtlaması bulunmuyor. Yani siz iki karaktere dokunarak, satırlar dolusu bir içerik girebilirsiniz.
Aşağıda ise sizler için hazırladığımız klavye kısayolları mevcuttur.