iPhone 6S'in en çok öne çıkan özelliği, dokunmatik ekranı bir sonraki nesle taşıyan "3D Touch" teknolojisi. Apple Watch'ta kullanılan, parmağınızı ekrana ne kadar bastırdığınızı anlayan işlev, iPhone 6S'e biraz daha geliştirilerek entegre edilmiş.

Peki 3D Touch, iPhone 6S kullanıcılarına ne sunacak? 3D Touch'ı "peek" ve "pop" olarak ikiye ayırıyor. Peek, dokunduğunuz öğeyle ilgili bir ön-izleme penceresi açarken Pop, bu içeriği gerçekten açmanıza olanak tanıyor. Amaç, arayüz içerisinde daha hızlı ve kolay dolaşmanız. Örneğin Facebook uygulamasının simgesine kuvvetli basarak direk olarak durum güncellemesi yapabiliyor, veya eposta uygulamasında epostalara sert dokunarak postalarınıza hızla göz atabiliyorsunuz. Apple, 3D Touch işlevini kullanırken işlevi parmaklarınızla hissetmeniz için iPhone'un titreşim yeteneklerini de bir adım öteye taşımış. Yenilenen haptic feedback bileşeni, kullandığınız işleve göre parmağınıza 10 milisaniye veya 15 milisaniye gibi kısa geri bildirimler gönderebiliyor.

Peki 3D Touch nasıl çalışıyor? Apple'a göre işlev, telefonun camı ile arka ışık arasındaki mesafeyi ölçüyor. Mesafede yaşanan "mikroskobik" değişiklikler, sensörler yoluyla algılanıyor ve yazılım tarafından işleniyor.