Sayfamızı takip eden okuyucularımızın merak ettiği bir konu var "iPhone veya iPad'ime virüs bulaşır mı?". Evet bu soru sık sık geldiği için kısa bir bilgilendirme yapmak istedik. Akıllı cihazların yaygınlaşmasıyla beraber bilgisayar işletim sistemlerine saldıran siber korsanlar, artık kullandığımız akıllı cihazları hedef almaya başladılar. Özellikle Android platformunda sık sık şahit olduğumuz virüs bulaşması ve sahte uygulamalar, akıllı telefon kullanıcılarını tehdit ediyor.
Android tarafında yaşanan bu saldırılar ve güvenlik açıkları sonrası iOS işletim sistemi kullanan iPhone ve iPad kullanıcıları, kendi cihazlarında da bu tür bir sorun yaşayabilirler mi diye merak eder oldular.
Özellikle 2014 yılı içerisinde iCloud bulut hesabı bulunan iPhone kullanıcısı Hollywood ünlülerinin özel fotoğrafları hacker'ların eline geçmesi bu endişeyi bir kat daha artırdı.
 
Peki iOS işletim sistemli cihazlara gerçekten virüs bulaşır mı?
Bu soruya Evet veya Hayır cevabı vermeden önce virüsün ne olduğu konusunda hepimizin hem fikir olması gerekiyor. Eğer virüsten kasıt, email veya başka yollarla bulaşan ve cihazımızdaki sistem dosyalarına ya da diğer uygulamaların yerleşerek yine kendini başka cihazlara bulaştıran ve de cihazımızın işleyişini ya da başka bir şeyleri bozan program parçacıkları ise, HAYIR bulaşmaz.
Çünkü iOS işletim sistemi diğer birçok işletim sistemine nazaran çok daha kapalı bir işletim sistemidir. Bırakın virüs gibi ufak program parçacıklarının cihazımıza girmesini, biz kendimiz bile dilediğimiz gibi iOS işletim sistemi kullanan cihazlara uygulama, program vs. yükleyemeyiz.
iOS tabanlı iPhone ve iPad’lere uygulama yüklemenin tek kaynağı App Store’dur. Apple, App Store haricinde cihazlarına uygulama yüklenmesini istemediği için, iOS işletim sistemini kapatmıştır. Dolayısıyla kendi istediğimiz gibi bir uygulama yükleyemediğimiz bir sisteme, virüs de giremez :)
 
Safari ve Chrome web tarayıcılarından virüs bulaşır mı?
iOS işletim sistemine Safari veya Chrome üzerinden virüs bulaşma ihtimali yoktur. Çünkü iOS işletim sistemi size Safari veya Chrome üzerinden her hangi bir program veya uygulama indirip kurmanıza izin vermiyor.
 
Sonuç olarak iOS işletim sisteminize virüs bulaşma ihtimali cok zor, neredeyse ihtimal dışı. iPhone ve iPad Jailbreak yapılmadığı sürece Apple iOS kapalı kutudur. Jailbreak yapılması durumunda cihaz tehlikelere açık olacağından kesin bir şey diyemiyoruz.
 
Peki hacker'lar ünlülerin gizli fotoğraflarını nasıl ele geçirdi?
Hollywood skandalı basit anlatımla, Apple'ın bulut sistemi iCloud'u kullanan ünlülerin şifre bilgilerinin ele geçirilmesi ve iPhone'umu bul uygulamasında bulunan bir açıktan faydalanılarak gerçekleştirildi.
 
Hatta Rus merkezli yazılım firması ElcomSoft, iCloud'un iki aşamalı güvenlik sistemini kırdıklarını duyurdu. Şifrelerin kırılmasını sağlayan yazılımı ücretli olarak satışa çıkaran şirket, bu yazılımla tüm belgelere ulaşılabilmesinin yanı sıra WhatsApp konuşmalarının ele geçirilebileceğini ve iWork dosyalarının çalınabileceğini dile getiriyor. Ne kadar doğru bilemiyoruz.
 
Peki iCloud güvenliği için ne yapmalıyım?
iCloud güvenliğiniz için şifrenizi hemen değiştirmenizi ve harf sayılardan oluşan güçlü bir şifre oluşturmanızı öneririz. İkinci olarak da resimli anlatımla hazırladığımız iCloud'da fotoğraf paylaşımını kapatma (tıklayınız) işlemini gerçekleştirmenizi öneririz.