Teknoloji devi Apple'ın yeni çıkaracağı iPhone 5S modelinde parmak izi tarama özelliği olacağı yönünde söylentiler bir süredir dile getiriliyor.

Söylentilerin çıkış nedeni ise Apple'ın güvenlik donanımı üreten AuthenTec firmasını satın almış olması.

Parmak izi tarama özelliğinin telefon kilidinden kimlik tanımlamaya, para transflerlerinden bilgi paylaşımına kadar pek çok alanda kullanılabileceği belirtiliyor.

TARAYICININ KIRILGAN YAPISI İŞLERİ ZORLAŞTIRIYOR
Ancak biyometrik uzmanı Geppy Parziale'ye göre bu çok da iyi bir fikir değil.

Parziale, parmak izi tarayan yüzeylerin kırılgan bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek sürekli ceplerde taşınan ve terli ellerle dokunulan bu yüzeylerin bir süre sonra bozulabileceğini belirtti.

Parmak izi tanıma yüzeylerine zarar verebilecek diğer etkenler arasında ise sıcak ve soğuk hava ile güneş ışığına direkt maruz kalma yer alıyor.

Parziale'ye göre parmak izini ödemelerde kullanmak doğru bir hareket değil çünkü bir süre sonra yıpranan tarama yüzeyleri parmak izini yanlış tarayarak yabancı kişilere ödeme yetkisi verebilir.

Parziale bir parmak izini çalmanın bir şifreyi çalmaktan daha kolay olduğunun da altını çizdi.

DAHA ÖNCE DE DENENMİŞTİ
Motorola, Fujitsu, Siemens ve Samsung firmaları daha önce parmak izi tarama özelliğini mobil cihazlar ve PC'lerde denemişti. Ancak parmak izi tarayan yüzeylerin zamanla bozulması bu ürünlerin başarısız olmasına neden oldu.