Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) açıklamasına göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen uluslararası toplantının kapanış töreninde konuşan BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, foruma yaklaşık 150 ülkeden çok sayıda bakan ve internet dünyasının etkin isimlerinin de aralarında olduğu 3 bin 400'den fazla kişinin katıldığını bildirdi.

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda beş gün süren IGF çalıştaylarına online bağlantılar kurularak uzaktan katılım imkanı da sağlandığını vurgulayan Acarer, Türkiye'ye gelemeyen yaklaşık bin 200 kişinin de bulundukları ülkelerden internet üzerinden bağlanarak soru sorduğunu ve görüşlerini aktardığını dile getirdi.

Forumun ana temasının İstanbul'un kıtaları buluşturan eşsiz konumundan ilham alınarak "Çok paydaşlı Güçlendirilmiş İnternet Yönetişimi İçin Kıtaları Birleştirmek" şeklinde belirlendiğini aktaran Acarer, "İstanbul, dünyanın her tarafından gelen delege ve katılımcılarla yedi kıtanın buluşmasına sahne oldu" ifadelerini kullandı.

Acarer,  forumun yapıldığı 5 gün içinde, üst düzey liderler toplantısı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile konuk bakanların konuşmacı olarak katıldıkları açılış töreni ve paneli ile ana oturumlar dışında 120 oturum ve çalıştay gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Ana tema ve belirlenen sekiz alt tema çerçevesinde internet ortamında insan haklarının korunmasından, siber güvenliğe kadar internete ilişkin birçok konunun her yönüyle ele alındığını ifade eden Acarer, yaşanan sorunların çözümüne ve internetin gelişimine katkı sağlayacak görüş ve önerilerin ortaya çıktığını vurguladı.

Bakan Elvan'ın açılış konuşmasında "İnternet Evrensel Beyannamesinin hazırlanması bir ihtiyaçtır" dediğini hatırlatan Acarer, bu önerinin geniş yankı bulduğunu ve bu yılki IGF'in en önemli çıktılarından biri olduğunu kaydetti.

Dünya Bilgi Toplumu Zirvelerinde alınan kararla oluşturulan İnternet Yönetişimi Forumu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun verdiği yetkiyle 2006 yılından itibaren her yıl değişik bir ülkede düzenleniyor.

Bu arada İnternet Yönetişim Forumu'nun düzenlendiği Lütfi Kırdar Kongre Salonu ve çevresi forumun devam ettiği 5 gün boyunca BM'nin sorumluluk alanına verildiği için kapanış toplantısının ardından yapılan bayrak töreniyle BM bayrağı indirilerek Türk bayrağı asıldı.