Kariyer platformu Youthall’ın gerçekleştirdiği Gelecekteki İş Gücü Talebi Anketi Raporu’na göre gençlerin yüzde 73’ü 10 yıl sonraki meslekler arasında yapay zeka mühendisliğinin ilk sırada olacağını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 24’ünü çalışanlar, yüzde 75’ini üniversite öğrencileri oluşturuyor. Geri kalan ise herhangi bir işte çalışmayan gençlerden oluşuyor.

Gençler, yapay zeka, veri bilimi alanlarında işgücü talebi oluşacağına inanıyor

BloombergHT'den Hande Bertan'ın haberine göre konu ile ilgili anket düzenleyen kariyer platformu, Youthall Kurucu CEO’su Emre Aykan dijitalleşme ile birlikte öne çıkacak meslekleri “Şirketler tarafında yaratıcılık ve yenilikçilik konuları daha ağır basmakta. Problem çözebilme, karar verme yeteneğinin iyi olabilmesi gibi unsurlar öne çıkıyor. Bununla birlikte yazılım teknoloji ekosistemi doygunluğa geldi. Mesela en çok yapay zeka uzmanlığı aranan işgücü olacak. Ankete göre, gençlerin yüzde 73’ü 10 yıl sonra meslekler arasında yapay zeka mühendisliğinin ilk sırada olacağını düşünüyor.” şeklinde anlattı.

“Her 10 gençten 7’si kazanç potansiyeli yüksek meslekleri tercih ediyor”

Youthall CEO’su Aykan, işverenlerin tercihlerine ilişkin “İş dünyasının profesyonelleri ise sürdürülebilirlik uzmanlığı, yenilenebilir enerji uzmanlığı ve robotik mühendisliği gibi mesleklerin ilk sıraları paylaşacağını öngörüyor. Diğer yanda satış temsilcilerine talep azalacak online satışların artmasıyla. Endüstri ve imalat sektöründe robotik sistemlerin artmasıyla imalat sektöründe çalışan sayısı azalacak. Yapay zeka daha uzun vadede hem kazancı yüksek hem de birçok alanda kullanımı olan bir teknoloji. Gençlerin yüzde 87’si meslek seçiminde kazanç ve gelişim fırsatlarına bakıyor.” dedi.

Ankete katılan profesyonellerin yanıtlarına göre, günümüzde işe alımlarda dikkat edilen en önemli nitelik yüzde 74 ile iletişim ve iş birliği becerileri geliyor. İş dünyası profesyonellerinin yüzde 70’i problem çözme ve karar verme yeteneğini kritik bir unsur olarak benimsiyor. Yüzde 53’ü ise adaptasyon ve uyum sağlama yeteneğini olmazsa olmaz bir nitelik olarak tanımlıyor.

“Satış, imalat ve üretim alanlarının varlığı azalacak”

Youthall CEO’su Aykan, günümüzde teknolojinin hızla geliştiği ortamda varlığını yitirecek mesleklere dair “Ankete katılanların yüzde 16’sı tüketim ve alışveriş alışkanlıklarımızın değişmesiyle birlikte gelişen teknolojinin satış alanındaki istihdamı ortadan kaldıracağı görüşünde birleşiyor. Yüzde 15’i endüstri ve imalat sektöründe büyük ölçüde otomasyon ve robotik sistemlerin kullanımının artmasıyla imalat ve üretim alanının varlığının azalacağını öngörüyor.” dedi.

Biden'dan yapay zeka uyarısı

 

Belçika'da şirketler işe alımlarda yapay zeka kullanıyor

 

Çin'den yapay zeka önlemleri