TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelen "Torba Tasarı" içinde yer alan yeni internet yasası, internette yeni düzenlemeler getiriyor. Ancak düzenlemelerin internette tam anlamıyla bir sansüre neden olacağı yönünde ciddi görüşler var. Toplumun bazı kesimlerinden gelen tepkilere son olarak TÜSİAD da katıldı ve yasanın "internette sansür uygulamalarını artıracak nitelikte, kaygı verici bir düzenleme" olduğunu açıkladı.
Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra internet ekonomisini de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Tasarıda yer alan 'Erişim Sağlayıcıları Birliği' isimli kuruluşun yetkileri ise kamuoyu tarafından tartışılıyor. İşte yasada yer alan düzenlemelerden bazıları:
 
4 saatte kapatma
 
Alt komisyondan geçen maddenin internet yayınları için ağır yaptırımlar içerdiği görülüyor. Erişime getirilecek engelle ilgili kararlar, mahkeme kararlarından ayrılarak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Ulaştırma Bakanlığı'nın emriyle 4 saat içinde uygulanabilecek. Yani bu kuruluşlar, sansür veya kapatma için mahkeme kararını beklemek zorunda olmayacak.
 
Erişim Sağlayıcıları Birliği
 
Erişim Sağlayıcılar Birliği, tüm mobil ve sabit internet servis sağlayıcı şirketlerinin çatı örgütü olacak. Bu birlik TİB veya Bakanlık tarafından alınan engelleme kararını 4 saat içinde uygulamaya geçirecek. Buna ek olarak Erişim Sağlayıcılar Birliği, abonelerin internet trafiği bilgilerini 2 yıl boyunca tutacak. Böylece Türkiye'deki milyonlarca internet kullanıcısının ve cep telefonlarından internete giren kullanıcıların yaptığı bütün hareketler saniye saniye izlenebilecek. Tasarıya göre tüm servis sağlayıcılarının bu birliğe üye olması da zorunlu tutuluyor. Ayrıca Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin kullanıcıların bilgilerini 2 yıl boyunca tutması "fişleme" tartışmalarını beraberinde getiriyor.
 
Site ve kullanıcı için ayrı ayrı sansür
 
Düzenlemeye göre 'uygunsuz' olarak görülen bir tweet, bir video, gönderi vs. internet sitesinden ayrı olarak sansürlenebilecek. Yani internet sitesine herhangi bir engelleme olmadan doğrudan bireysel kullanıcılar hedef alınarak sansürleme yapılabilecek.
 
DNS de değiştirilemeyecek
 
Tasarı, hali hazırdaki kanunun erişim engelleme yani site sansürleme yöntemine DNS değiştirerek girmeyi engelleyecek şekilde olmak üzere IP tabanlı kısıtlama ve tüm sitenin değil, sadece "sakıncalı" içeriğin erişime engellenmesini yani sansürlenmesini sağlayacak URL adresi tabanlı engelleme de getiriyor. Böylece, artık yasaklanan sitelere DNS ayarlarını değiştirip girmek tarih olacak.