Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından, global marka adaylarından biri Turkcell. Şirketin yedi yıldır CEO'luğunu yapan Süreyya Ciliv, bu görevinden ayrıldı. Yedi yönetim kumlu üyesinin beşinin SPK tarafından atandığı bu şirkette, yeni CEO'nun kim olacağı merak ediliyor.
 
İş dünyası ve Ankara'dan edindiğimiz bilgileri sizlere aktarmak istiyoruz. Birincisi, Ciliv'in istifası, iş dünyasında hiçbir şekilde sürpriz karşılanmadı. Aksine, aylardan beri, Ciliv'in ayrılacağı konuşuluyordu. İkincisi, Türkiye'nin en büyük mobil operatörünü yönetecek adayın, sadece üç ana hissedar TeliaSonera, Altimo ve Çukurova Grubu'nun değil, Ankara'da hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da onaylayacağı bir isim olacağı söyleniyor. Bu da aday seçimi ve öne çıkacak adayların işini zorlaştırıyor.
 
İlk etapta aday sayısı 6-7 iken, cuma akşamı itibariyle 3-4'e düştüğünü öğrendik. Cuma akşamı itibariyle en güçlü adayın Cisco System'in eski Doğu Avrupa Başkanı Kaan Terzioğlu olduğu bilgisine ulaştık. Terzioğlu'nun Ankara'nın da onayını aldığı söyleniyor. Telekom sektöründe önemli görevde bulunmuş bir yönetici, "Bu iş Vatikan'da Papa seçimine benziyor. Kimin çıkacağını beyaz dumanı görünce anlayacağız" değerlendirmesini yapıyor.
 
Diğer adaylara gelince... THY'nin genel müdürü Temel Kotil'in bir süreden beri adı CEO'luk için geçiyordu. Ancak siyasete girmeyi planlayan Kotil'in şansı zayıf olarak değerlendiriliyor. Bir diğer aday, Vakıf Emeklilik Genel Müdürü ve başkan vekili Mehmet Bostan. Ancak Bostanın da şansı zayıf gibi görünüyor. Son adayın ismi yok! Çünkü yurtdışında operatör deneyimi yaşamış bir yöneticinin sürpriz bir şekilde bu koltuğa oturabileceği söyleniyor. GSM sektörünün deneyimli bir ismi, şu değerlendirmeyi yaptı: "Turkcell çok büyük bir şirket. Piyasa etkinliği ortada, en ufak bir gerilemeye tahammülü yok. Bu yüzden sektörü iyi bilen ve bu koltuğu dolduracak bir yönetici CEO olacaktır." (Ekonomist)