İTÜ ARI Teknokent, düzenlediği “ITU GATE Start-up Challenge” programı kapsamında Türkiye’den sekiz teknoloji tabanlı girişimci şirketi ABD’de yatırımcılarla buluşturdu. Dünyanın en başarılı kuluçka merkezlerinden 1871’de, Chicago’da gerçekleşen etkinlikte, seçilmiş teknoloji girişimcileri, çok sayıda uluslararası yatırımcıya ürün ve çözümlerini tanıttılar.



1871’de kalabalık bir dinleyici kitlesine kendilerini tanıtan şirketler arasında bulut-tabanlı yazılım platformları ve radyo frekansı ile tanımlama (RFID) gibi bilgi teknolojisi girişimlerinin yanı sıra arıcılık ürünleri, DNA-tabanlı gıda testleri ve nanomalzeme gibi farklı girişimlerin de yer alması dikkat çekti. Chicago’da uluslararası yatırımcılar, gazeteciler ve diğer girişimcilerin de yoğun ilgisini çeken grup şu şirketlerden oluştu:
·         KOBİ’lere yönelik bulut-tabanlı yazılım çözümleri sunan Bodru (www.bodru.com),
·         Hastaneler için RFID temelli varlık yönetimi çözümleri sunan Borda (www.bordatech.com),
·         Kullanıcı davranışlarını öğrenen akıllı ev sistemleri geliştiren Ingenious (www.ingenious.io),
·         Perakende sektörünün tedarik performansını artırmaya yönelik iş analitiği şirketi Invent Analytics (www.inventanalytics.com),
·         Havacılık ve uzay, otomotiv ve enerji gibi endüstriler için yeni nesil kompozit malzemeler üreten Nanokomp (www.nanokomp.com.tr),
·         Arıcılık kaynaklı yeni sağlık ürünleri  geliştiren SBS (www.sbs-turkey.com),
·         Gıda güvenliği için hızlı sonuç veren DNA analizine dayalı gıda test kitleri üreten Sentromer (www.sentromer.com),
·         Finansal verilerin daha iyi analizine olanak tanıyan bir yazılım platformu sunan StockGround (www.stockground.com).
Girişimcileri yatırımcıyla buluşturan etkinliğe, Türkiye Cumhuriyeti Chicago Başkonsolosu Ramis Şen’in yanı sıra değerlendirme paneli olarak teknoloji editörü John Pletz, kadın girişimciliğini yaymayı amaçlayan foundingmoms.com kurucusu Jill Salzman ve WeDelivr şirketi kurucusu Jimmy Odom gibi girişimcilik dünyasının tanınmış isimleri de katıldı.
İTU ARI TEKNOKENT: Yeni teknoloji geliştiren girişimcilerin dünyaya açılan kapısı
İTÜ tarafından bu yıl ilki düzenlenen ITU GATE programı kapsamında girişimci firmaların uluslararası platformlarda yatırımcılarla buluşturulduğunu belirten İTÜ ARI Teknokent İş Geliştirme Direktörü Arzu Eryılmaz; “Dünya’da girişimcilik ortamında hızlı bir değişim var. İTÜ ARI Teknokent olarak biz de Türkiye’de bu alandaki değişimin ve uluslararasılaşmanın öncüsü olmayı hedefliyoruz. ITU GATE programımız ile uluslararası pazarlara çıkmaya hazır 8 firmayı Amerika Birleşik Devletleri’nde birlikte çalıştığımız kuluçka merkezlerine taşıdık. Bu sayede firmalarımız, dünya lideri bu kuluçka merkezlerinin ekosistemlerinde bulunan uluslararası yatırımcılarla tanışma fırsatı buldular. Bu süreç boyunca girişimcilerimiz yeni iş ağları kurma, yurtdışındaki yeni iş modellerini inceleme fırsatlarını da yakaladılar. Bu süreçte girişimcilerimiz dünyanın önemli yatırımcılarının dikkatini çekti. Halen firmalarımız çok sayıda uluslararası firma ile iş ortaklığı ve yatırım görüşmelerini sürdürüyor. İnanıyorum ki “ITU GATE” sayesinde birçok başarılı girişimci, uluslararası pazarlara açılacak” değerlendirmesinde bulundu.
Chicago 1871 CEO’su Howard Tullman ise Chicago’nun ABD’de girişimcilik ortamı en gelişmiş ve melek yatırımcı oranı en yüksek şehirlerinden birisi olduğunu belirterek, İTÜ Teknokent ile kurulan işbirliği ile ilgili olarak: “1871 kuluçka merkezi içerisinde yatırımcı ile buluşan başarılı fikirler yatırımcılar tarafından değerlendiriliyor. ITU GATE girişimcileri burada bulundukları bir aylık süre zarfında hem çok ilgi çektiler, hem de kendileri çok önemli deneyimler elde ettiler. Bu açıdan ITU GATE programını çok başarılı buluyor ve İTÜ ARI Teknokent ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu çalışmadan dolayı büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Türkiye’de girişimciliği güçlendirmek ve Türkiye ekonomisi için katma değer oluşturacak projeler oluşturmak misyonuyla hareket eden İTÜ ARI Teknokent, “ITU Gate Start-Up Challenge” programı ile teknoloji üreten yenilikçi firmaları yurtdışına taşıyarak, girişimci firmaların yeni iş ortaklıkları kurmalarını sağlıyor, uluslararası yatırım almanın kapısını aralıyor.
Yaklaşık üç aydır süren ITU GATE programı, ABD’deki turuna önümüzdeki günlerde Kaliforniya eyaletinde Silikon Vadisi’nde görüşme ve toplantılarla devam ediyor.
ITU GATE Start-up Challenge Programı hakkında daha fazla bilgi için: http://www.itugate.com