İTÜ Teknokent, 203 şirket, 6 bin çalışana ulaşan ve 150 milyon dolar ihracat yapan bir yapıya dönüştü. İTU Teknokent, San Francisco'dan sonra Berlin ve Dubai'ye de uzanacak. İTÜ Teknokent CEO'su Kenan Çolpan, "ABD'de yaptığımız görüşmeler neticesinde şirketlerimiz milyon dolarlık bağlantılar kuracak" dedi. Dışa açılmada İTÜ Gate ve İTÜ Çekirdek öncülük yapacak.
İstanbul'un alanındaki ilk girişimi İTÜ Teknokent, yurt genelinde gösterdiği performansın ardından yönünü yurt dışına çevirdi. Bünyesindeki şirketlerin geliştirdikleri ürün ve hizmetleri yurtdışına satmaları konusunda ABD San Francisco'dan başlattığı şubeleşme atağını Avrupa ve Ortadoğu'ya dönük geliştirecek. Amaç, bünyesindeki şirketleri ve iş fikirlerini yurtdışı işbirliklerine yönlendirmek.
İTÜ Çekirdek ve İTÜ Gate programları yurtdışına açılmada lokomotif hizmet yürütecek. ABD'deki ofisin ardından Berlin ve Dubai için hazırlıklara başlayan İTÜ Teknokent'in CEO'su Kenan Çolpan, hedeflerinin Türkiye'den şirketlerin bu pazarlara açılmasını sağlamak olduğunu söylüyor. Kenan Çolpan ile İTÜ Teknokent'te gerçekleştirdikleri programların sonuçları ve gelecek projeksiyonlarını konuştuk. Kenan Çolpan'ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
 
İTÜ Teknokent'te şirket, çalışan ve patent sayısı ne kadara ulaştı?
Şu anda 203 şirket ve 6 bin çalışan olduk. Bu şirketler de daha ufak ve orta ölçekli şirketlerin ekonomilerine destek adına bizim yaptığımız 8- 9 aylık çalışmaların meyvesidir. Teknoparkımıza geçen yıldan bu yana 40'ı aşkın tane daha şirket geldi. Teknopark içerisinde national flag tarzı bir sistemle şirketlere yerlerini küçültmelerini istedik. Bir tane çok önemli telekom şirketimiz yeni şirketlere yer açmak için yerinin yarısını boşalttı.
 
İTÜ Teknokent'teki ihracat rakamları ne kadara ulaştı?
İhracatta geçen yıl 150 milyon dolara ulaştık. Bu yıl da rakamlar iyi gidiyor. Ama 2015 rakamları 2016 yılında girilecek. İTÜ Gate ile birlikte ihracat rakamları arttı ve devamı gelecek.
 
Teknokent’te yeni planlar neler?
Şimdi start up'lar için İTÜ Çekirdek'in 10 misli bir yer yapıyoruz. İki-üç ay sonra devreye girecek. İTÜ Gate gibi programlar çok dikkat çekti ve işbirliği için kurum ve bakanlıklar bizimle temasa geçti. Çok büyük destek görüyoruz. Şimdi yeni olarak bir altyapı çalışması yaptık. İTÜ Çekirdek! çok şubeli, Türkiye adına değer katacak bir hale getireceğiz. Şimdi ön hazırlığını yaptık. Bu artık İTÜ'nün teknoparkında kalacak bir şey olmasın diye çabalıyoruz. O kadar değerli bir şey oldu ki bunu Türkiye'de yaygınlaştırmak istiyoruz.
 
Geçen yıl başlattığınız İTÜ Gate programından sonra yeni yılda farklılıklar oldu mu?
Geçen yıl ilk İTÜ Gate'i yaptık. Artık deneyim kazandık. Şimdi biraz daha sonuç odaklı gitmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla Amerika ekibimizde de bir ofisimizi tutarak orada daha fazla ekip bulundurarak programın daha etkin olabilmesi için canla başla uğraşıldı. Şimdi İTÜ Gate programının verimini aldığımız için bunu nasıl daha fazla dallandırıp çok daha fazla kişiyi faydalandırabiliriz derdine düştük. Geçen yıl bir tur yapmışken artık bunu üç sefer yapmayı planlıyoruz. Bunu yaparken de çeşitlendirmek istiyoruz. O yüzden San Francisco'daki ofisimizi tuttuk. Sadece Amerika pazarı da yok o yüzden hem Avrupa özellikle Ortadoğu bizim için önemli pazarlar. Berlin'de de önemli kontaklara imza attık ve o da kurulma aşamasında.
 
Sonra sırada neresi var?
Sonra Dubai var. Dubai'de gerçekleşen bilişim fuarda yerimizi aldık. O fuar sırasında da yaptığımız görüşmelerin son notlarını koyup orada da durumumuz belli olacak. Bu yıl ABD'deki İTÜ Gate programına 20'yi aşkın şirketten sekizini götürdük. Çok ilginç şirketler vardı ve iyi bir sinerji oluştu. Çok umutluyuz, birkaç tane bomba görüşmeler oldu eğer onları işe dönüştürürsek program çok iyi olacak.
 
Ne gibi bomba görüşmeler?
Şirketler işbirliği için görüşme yaptılar. Bunlar küçük çaplı görüşmeler değil, olduğu vakit milyon dolarlık iş ortaklığı yapılacak. Programın he defi teknokent şirketlerinin AR-GE'le-rinin satılabilir olması. Özellikle de yurtdışına satılabilir olması. Bizim için yurtdışına ürün satabilmek çok değerli. Görüşmeler işe dönüştüğü zaman İTÜ Gate de hedeflediği sonuçlara çok daha iyi ulaşmış olacak.
 
Ofis açmaya Amerika ile başladınız Avrupa pazarı ve Dubai de ardından gelecek. Onlar için planlamalarınız nasıl?
Biz burada yurtdışı pazarına açılma açısından nasıl bir iş modeli oluşturulması gerekir, taktikler ne olmalı ve pazara daha rahat girme açısından orada ortaklar olabilir mi, bir yatırım sermayesi bir ortak bulunabilir mi? gibi perspektifle bakarak o pazarlara uygun eğitimler veriyoruz. O pazarları bilen lokal partnerler buluyoruz. Partnerler derken şirketlere en iyi eğitimi verebilecek networkler sağlayacak kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz. Bunu Amerika'da ve Berlin'de bulduk. Şimdi Dubai'de de 3-4 şirket seçtik ama en çok kimden verim alabilirsek onlarla beraber anlaşacağız.
 
Önümüzdeki dönemde ne kadarlık bir fon sağlayacaksınız? Nasıl bir bütçe ayarladınız?
Biz en nihayetinde İTÜ'ye ait bir anonim şirketiz. Fakat kâr amacı gütmeyen bir şirket. Bu şirket elde ettiği makul kârları bu ekosistemi döndürmek için kullanıyoruz. Yeni büyüme planlarımızın bütçesini önümüzdeki iki ay içerisinde bitirip rakamları belirleyeceğiz. Startup'lara maddi destekten çok mentorluk ve yol göstermek gerekiyor. Bu şirketlerimizin bize gelip bu genç arkadaşlara mentorluk yapması çok daha değerli oluyor. Şu an gelip mentorluk verenlerin sayısı 200'ü geçti. Belirli bir periyotta gelen gönüllü bir mentor ordumuz var.
 
GİRİŞİMCİLERE TAVSİYELERİNİZ NELER?
"Girişimcilere en büyük tavsiyemiz kendilerini doğru yetiştirmeleri. Önce bir fikir sahibi olmaları ayrıca bunu takip edecek tutkularının olması. Bundan sonrası ise biraz bilinçlenmesi gerekiyor. Bizim kuluçkalarımızın da verdiği en büyük hizmet bu. Fikir sahibi kişi geliyor işin nasıl yapılacağını nasıl iş paylaşılacağını öğreniyor. Çünkü bazı kişiler sırf teknik olabiliyor finanstan anlamıyor olabiliyor burada onları takım haline getirebilmek ve iş modellerini geliştirmek çok önemli."
 
GİRİŞİMCİLERİN SIK YAPTIĞI 4 HATA
Kenan Çolpan'a göre girişimcilerin yaptığı dört hata şöyle:
1-Herhangi bir konuda uzmanlaşmadan o konu iş kurmak için seçilmemeli.
2-Hayal kurarken Türkiye ile sınırlı hayal kuruluyor ve bu çok yetersiz. Global düşünülmeli.
3-Girişimciler, hibe ya da destek m almayı araç değil amaca dönüştürüyor. Asıl derdi ürün ya da hizmet satmak olmalı.
4-Sermaye desteği kadar network kazanmak için de çaba harcanmalı.
 
Gözde Yeniova / Ekonomist