Elektronik ticarette pazarlama ve tanıtım amaçlı ‘istenmeyen’ mesaj, arama ve e-posta gibi uygulamaların son bulmasına sayılı günler kala, şirketler ‘onay’ alabilmek için vatandaşı canından bezdirdi. Reklam mesajı onayı alabilmek için hediye taktiğini deneyen firmalar, şimdi de vatandaştan ‘reklam mesajları almak istemiyorsanız kendilerine iptal mesajı atmalarını’ istiyor.

Aşağıdaki örneklerde de görüleceği üzere, firmalar gönderdikleri mesajlarda kendilerine İPTAL mesajı gönderilmediği taktirde tanıtım ve reklam mesajlarını göndermeye devam edeceklerini açık açık belirtiyorlar.


 
Ancak firmalar bunun yeni kanuna göre haksız bir talep olduğunu bile bile, vatandaştan iptal mesajı istemesi aboneleri canından bezdirdi. Yeni kanun firmaların reklam mesajı gönderebilmesi için vatandaşın onayı gerekir derken, firmalar uyanıklık yaparak; vatandaşı reklam mesajlarını almamaları için kendilerine iptal mesajı atmaya zorluyor. 



ONAY YOKSA, İLETİ DE YOK
-Ticari elektronik ileti, alıcıya ancak önceden onayı alınmak kaydıyla gönderilebilecek.

-SMS'lerin yanı sıra telefon, çağrı merkezi, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler ve elektronik posta vasıtaları da onay kapsamı içinde.

SESSİZLİK 'RET' DEMEK
-Reklam SMS'i almak isteyen vatandaş, yazılı ya da elektronik iletisim araçları ile onay verecek.

-Alıcının sessiz kalması durumunda 'onay' talebi reddedilmis sayılacak.

-Onaylar, gerektiğinde Gümrük Bakanlığı'na sunulmak üzere 6 ay saklanacak.

RET MESAJI ÜCRETSİZ ATILACAK
-Vatandaş, onay vermiş olsa bile hiçbir gerekçe göstermeden ticari ileti almayı reddedebilecek.

-Ret bildirimi kolay ve ücretsiz olacak.

-Ret mesajının ardından 3 gün içinde reklam mesajları duracak.

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE NELER DEĞİŞECEK
Elektronik ticaret için hazırlanan yeni düzenlemeye göre Reklam için gönderilen her türlü e-iletilerde onay istenecek, rahatsız eden reklam 3 gün içinde kesilecek.
 
Yılbaşı, bayram kutlaması dönemlerinde kutlama iletileri reklam sayılarak tüketici onayı kapsamına alınacak. Böylece kutlama ve temenni iletileri de ticari ileti sayılarak tüketici onayı kapsamına alınacak.
 
Özellikle itiraz edilmediği takdirde esnaf esnafa SMS ya da e-posta gönderirken izin almayacak. Cihazın bakımı ya da servis için telefonunu bırakan müşteri ise reklam izni vermiş sayılacak. Borç hatırlatan SMS ya da e-postalara reklam konulamayacak.