Japonya'da ilk fabrikasının açılışını yaparken çip devi Taiwan Semiconductor (TSMC)'ye Japonya ikinci bir çip üretim tesisi kurmasına yardımcı olmak için 732 milyar yen (4,86 milyar dolar) daha destek vereceğini açıkladı.

Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Ken Saito, TSMC'nin kurucusu Morris Chang'ın ev sahipliğinde Japonya'nın Kyushu adasındaki Kumamoto'da ilk fabrikanın açılışı için düzenlenen törene katıldıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çipler ilk fabrikadan daha gelişmiş olacak ve yapay zeka ve otonom sürüş için kullanılabilecek ve Japonya'da istikrarlı bir yarı iletken tedarikine sahip olmamızı sağlayacak" dedi.

ABD ve Almanya'da da büyümekte olan TSMC, yıl sonundan önce Japonya'da seri üretime geçmeyi planlıyor. Tayvanlı şirkete göre, ikinci bir tesis de dahil olmak üzere girişime yapılacak toplam yatırım 20 milyar doları aşacak.

Tamamlandığında, iki fabrikanın aylık kapasitesi TSMC'nin Sony ve Toyota Motor gibi teknoloji firmalarına ve otomobil üreticilerine tedarik edeceği 100.000 adet 12 inçlik wafer'ı aşacak.

Çip devi TSMC'den yeni fabrika yatırımı

 

TSMC'den rekor çip satışı

 

Çip üreticisi TSMC’den rekor satış