Xiaomi şirketini daha önce duymamış olabilirsiniz. Ama Çin'de 'Çin'in Apple'ı olarak tanınan bu akıllı telefon üreticisi oldukça popüler ve CEO'su Lei Jun da... Çin'de 10 milyar dolar değere ulaşan şirket, geçen çeyrekte telefonu 'MiPhone'la Apple'ı da sollamış. CEO Lei Jun'un siyah tişörtüyle telefon tanıtımları da Steve Jobs'u aratmıyor...
Taklit dünyası Çin'de bu kez marka da telefon da orjinal Çin yapımı. Ama hem telefonun özellikleri hem ismi ve hatta CEO'sunun 'siyah tişörtlü' tanıtımlarıyla sahne çok tanıdık: Yine Apple!
'ÇİN'İN APPLE'I DİYE ÜNLENDİ
Şirketin ismi Xiaomi, CEO'su da Lei Jun... İkili dünyada adını henüz tam duyuramasa da Çin'de çok popüler. Şirket bu dönemde 'Çin'in Apple'ı lakabıyla teknoloji dünyasının da dikkatini çekmiş durumda. Çünkü Xiaomi'nin hem telefonları hem de tanıtımlarıyla tamamen Apple'ı taklit ettiği belirtiliyor.

ÇİN'DE 'MIPHONE' FENOMENİ
Ancak tüm bu 'benzerlik'lerin yanında teknoloji şirketi hızla büyüyor. 10 milyar dolarlık değere ulaşan Xiaomi, geçen çeyrekte Çin'de Apple'dan fazla telefon satmış. Yani şimdiden Apple'ın papucunu dama atmaya aday. Xiaomi'nin tanıttığı Android telefonun adı da 'MiPhone'. Telefonun tanıtım etkinliği de teknoloji dünyasına efsane CEO Steve Jobs'u hatırlatıyor.
'YARATICI BİR ŞİRKET DEĞİL'
Xiaomi'nin teknoloji dünyasında yaratıcı bir şirket olmadığı konuşuluyor. Android telefonlarda hiçbir fark yaratamayan şirketin cihazlarının hiçbir özel yanı olmadığı konuşuluyor. Fakat buna rağmen markanın ve CEO'sunun Çin'de milyonlarca hayranı var.

SİYAH TİŞÖRT AYRINTISI
Ve merak edilen Xiaomi'nin bu hayranlığı nasıl yarattığı? Bu yolda tamamen Apple'ın yol haritasının kullanıldığı belirtilerek, yine CEO Lei Jun'un telefon anonslarına dikkat çekiliyor. Yukarıda, fotoğrafta da gördüğünüz gibi, Jun, tanıtımda tıpkı Steve Jobs gibi bir jean ve bir siyah tişört giyiyor. Teknoloji dünyası bu ayrıntının önemine işaret ediyor.
(Akşam)