Yıl1945. İş dünyasının kullandığı en iyi teknoloji ise kalem! Koç Grubu, şirketlerin ofis ihtiyaçlarını karşılamak için bir büro levazımı şirketi kuruyor. Bir yandan teknoloji hızla gelişirken şirketlerin de ihtiyaçları değişiyor. Hesap makineleri, bilgisayar ve bugün ise bulut bilişim derken aradan geçen yıllardan sonra bu şirket bugünün teknoloji devi KoçSistem oluyor. Bu yıl kuruluşunun 70. yılını kutlayan KoçSistem, bulut bilişim hizmetleri pazarında yüzde 22.9’luk pazar payıyla Türkiye’de lider. KoçSistem’in 70 yıllık tarihini ve bugünün teknoloji trendlerini KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu ile konuştuk.

2008 MİLAT OLDU

KoçSistem’in teknolojideki tüm evrimlere şahit olduğunu ifade eden Nalbantoğlu, özellikle 2008’de yaşanan ekonomik krizin iş dünyasının teknoloji kullanımına ilişkin bir milat olduğunu söylüyor. Nalbantoğlu, “Şirketler, ayakta kalmak için iş yapma biçimlerini kökünden değiştirmek zorunda kaldılar. Bunun için de teknolojinin en büyük güçtü. Hatta artık şirketler, bir sonraki nesil teknolojiyi stratejik planları arasına almaya başladılar. Bilgi teknolojileri sektör olmaktan öteye geçti. Şu anda her geçen gün daha fazla şirket, bilgi teknolojilerini üretmek yerine hizmet modeli ile işin profesyoneli şirketlerden almaya başladı. Biz de bu ihtiyaçlara yanıt vermek üzere iş dünyasına hizmet edecek yeni trendler ve iş modelleri geliştirmeye başladık” dedi. 
Bulut bilişim, mobilite, sosyal medya, nesnelerin interneti ve büyük veri gibi enstrümanlarının iş dünyasının motorlarını değiştirdiğini belirten Nalbantoğlu, değişimin domino taşı etkisiyle kısa zamanda yaşanmaya başladığını kaydetti. Nalbantoğlu, “Teknolojinin gücünün ve rekabette sağladığı avantajın farkına Avrupa Birliği de varmış durumda. Ar-Ge çalışmalarına verdiği desteği arttırdı” dedi.

ARÇELİK İLE AB’DE

Nalbantoğlu şöyle konuştu: “Şu anda sayısı 10’u bulan uluslararası Ar-Ge projesinde iş ortaklığı yapıyoruz. AB 7. çerçeve programı içinde yer alan proje ile geleceğin lojistik ERP altyapısını bulut temelli tasarlamak. Türkiye’den sadece KoçSistem ve Arçelik’in yer aldığı projede, uluslararası arenada lider şirketler de iş ortağı olarak çeşitli roller üstleniyor.”