ABD'nin bazı eyaletlerinde, korona virüs testi pozitif çıkanların yakınında bulunmuş kişilere uyarı gönderen bir mobil uygulama hizmete girdi. Bluetooth teknolojisiyle çalışan "Covid Trace" adlı uygulamanın, kullanıcıları hastalığa karşı korumamasına rağmen bu kişilerin başkalarına virüs bulaştırmasını önleyebileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, Apple ve Google işletim sistemine sahip telefonlara indirilen bu uygulamayla bir kişinin virüse maruz kaldığını öğrenebileceğini ve buna göre önlem alabileceğini söyleniyor. Milyonlarca kişinin yüklediği uygulama henüz birçok eyalette kullanılamıyor.

Eyaletlerin sağlık birimlerinin verilerini temel alan uygulamanın çalışma sistemiyse şöyle:

Öncelikle kullanıcıların eyaletlerinin uygulamasını indirmesi, ardından cihazlarının Bluetooth'unu etkinleştirmesi ve bildirimlere izin vermesi gerekiyor. Her eyalette korona virüs testi pozitif çıkan kişilere bir şifre veriliyor. Hastalar, şifreleri cep telefonlarına giriyor. Sistem, son iki hafta içinde cep telefonlarıyla bu kişinin yakınında bulunmuş kişilere (Genelikle 180 santimetre kadar yakında ve 15 dakika süreyle) kendini izole etmesi ve derhal bir sağlık kuruluşuna haber vermeleri için uyarıda bulunuyor.

Kovid-19 uyarı sistemine şimdilik aralarında New York, New Jersey, Pennsylvania ve Washington'ın da bulunduğu 15 eyalet dahil oldu. Toplam kullanıcı sayısının 100 milyon civarında olduğu belirtiliyor. Birçok temas-takip uygulamasında GPS teknolojisi kullanılıyor. Bu uygulama Bluetooth ile çalıştığı için sistemin kişilerin adres ve konum bilgilerini toplamadığına ve bu nedenle mahremiyet haklarının ihlal edilmediğine dikkat çekiyor.

Korona virüse karşı koku molekülleri keşfedildi

 

Korona virüsü etkisiz hale getiren maske geliştirildi

 

Korona virüse karşı akıllı maske