Bu genç dinozorlar daha önce Nanotyrannus türü olarak tanımlanmıştı.

Bazen en basit açıklama doğru olanıdır. Tartışmalı iki dinozor iskeleti, Tyrannosaurus rex’in çevresini ikinci ve küçük bir tyrannosaur türüyle paylaştığının kanıtı olarak kabul ediliyordu. Şimdi ise fosilleşmiş bacak kemiklerinin ayrıntılı bir incelemesi, küçük dinozorların gerçekten sadece genç T. rex’ler olduğunu gösteriyor.

Biri neredeyse bütün halde olan iki iskelet 2000’lerin başlarında, Montana, Wyoming ile Kuzey ve Güney Dakota’yı kapsayan Hell Creek Formasyonu olarak bilinen kayalarda keşfedildi. Formasyon ayrıca, 20. yüzyılın başlarında ilk keşfedilen T.rex kemiklerinden bazılarına sahipti.

Daha eksiksiz örnek Jane olarak adlandırıldı ve diğeri Petey olarak adlandırıldı. 1942’de bulunan bir başka küçük kafatası, T. rex gibi ama daha küçük olan Nanotyrannus adlı yeni bir dinozor tipini savunmak için kullanıldı.

Araştırmacılar örneklerin daha ayrıntılı analizini gerçekleştirdikçe, küçük avcıların sadece genç T. rex’ler oldukları giderek daha fazla görünüyordu, ancak yine de bazı anlaşmazlıklar vardı. Holly Woodward ve meslektaşlarının en yeni analizi, Nanotyrannus’ların aslında başka bir tür olmadığını gösterdi.

Tüm modern omurgalıların kemik büyümesinin her yıl kısa bir süre durakladığı bir dönemi vardır. Bunun neden olduğunu tam olarak bilmiyoruz, ancak Woodward, büyümenin ne zaman durduğunu gösteren her kemikte bir daire bıraktığını söylüyor. “Dinozorun yaşını bulmak için bir ağaç gibi halkaları sayabiliriz.”

Woodward ve ekibi, Jane ve Petey adlı dinozorların uyluk ve kaval kemiklerindeki halkaları saydı. Öldüklerinde Jane’in muhtemelen 13 yaşında ve Petey’nin 15 yaşında olduğunu buldular.

Bulunan en büyük ve en eksiksiz T. rex iskeletlerinden biri olan Sue gibi diğer fosiller, T. rex’lerin 30 yıl civarında yaşadığını, yani Jane ve Petey’in genç birer T. rex olduğunu gösteriyor. Araştırmacılara göre, bu dinozorlar çok genç olduklarından, küçük boyutlarını açıklamak için tamamen yeni bir tür olarak adlandırılmalarına gerek yok.

“T. rex’i dev dinozor kralı olarak biliyoruz, ancak hayata bu şekilde başlamadı ve bebek T. rex büyüklüğünden, Sue büyüklüğüne kadar nasıl bir şey olduğunu bilmiyorduk.”

Sue’nun 12.3 metrelik vücut uzunluğunun yarısından biraz daha fazla olan bu genç dinozorlar, bu boşluğu doldurmaya başlıyor.