Dedicated sunucu; fiziksel bir sunucunun tamamının bir kuruma ya da kullanıcıya ayrılması anlamına gelir. Kiralık sunucu olarak da adlandırılan dedicated sunucu; kişiselleştirme, güvenlik ve performans gibi kriterler açısından en verimli hosting çözümleri arasındadır.

Web sitelerinin online olabilmesi için en sık kullanılan barındırma seçenekleri paylaşılan sunucular ve dedicated sunuculardır. Paylaşılan bir sunucuda, çok sayıda web sitesi barındırılır ve sunucunun RAM, CPU gibi kaynakları tüm bu siteler tarafından ortak kullanılır. Ancak dedicated sunucu, tümüyle kullanıcıya özeldir.

DEDICATED SUNUCUNUN KULLANIM AMAÇLARI

Dedicated sunucuların; genel olarak, işletmeler tarafından tercih edilmesinin üç ana nedeni vardır:

● Büyük ölçekli merkezi dosya depolamak,

● Yerel bir ağda dosya paylaşmak,

● Web sitesi barındırma ya da kullanıcıların İnternet üzerindeki içeriğe doğrudan sunucu üzerinden erişmesine izin vermek.

DEDICATED SUNUCUNUN ÖZELLİKLERİ

● Dedicated sunucu kiralamak, her şeyden önce kaynakların paylaşımsız olması nedeniyle yüksek performans anlamına gelir.

● Özel bir sunucuya sahip olmak, diğer hosting seçeneklerinden daha maliyetlidir ancak tüm bant genişliği ve işlem gücü yalnızca size aittir.

● Dedicated sunucuların sunduğu esneklik, her kurumun ihtiyacına uygun olacak şekilde özelleştirilmesine olanak tanır.

● İsterseniz büyük ölçekli tek web sitesi isterseniz birkaç adet web sitesini dedicated sunucunuzda barındırabilirsiniz.

● Web sitenizin ve depolanan dosyalarınızın özel gereksinimleri için ihtiyacınız olan özellikleri optimize edebilirsiniz.

● Bir dedicated server üzerine istediğiniz yazılımı yükleyebilirsiniz.

● Sunucunuzun donanım özelliklerini ayarlayabilir ve kendi işletim sisteminizi kurabilirsiniz.

● Sunucunuza kuracağınız güvenlik önlemleri ile sitenizin güvenliği için dilediğiniz önlemleri alabilirsiniz. Sunucudaki tek kullanıcı siz olduğunuzdan diğer sitelerden kaynaklanabilecek güvenlik ihlali olasılığı söz konusu değildir.

● Dedicated sunucu, yönetimi kullanıcıya ait olduğundan, teknik bilgi gerektirir.

KİMLER DEDICATED SUNUCU KİRALAMALI?

Büyüyen web sitelerinin ihtiyaçları için artan trafiği tolere edebilecek hosting çözümleri gerekir. Aksi takdirde site yavaşlayabilir, ziyaretçilerin siteyi terketme oranları artabilir ve eğer site e-ticaret odaklıysa gelir kaybı yaşanabilir.

Bunun gibi potansiyel sorunlar ortaya çıkmadan önce farklı barındırma seçeneklerini araştırmalısınız.

Peki hangi durumlarda dedicated sunucu kiralamak tercihiniz olmalı?

● Hızlı büyüyeceği öngörülen geniş hacimli web siteleri için ve büyük ölçekli web projeleri için dedicated server uygun çözüm olabilir.

● Ziyaretçi sayısında belirgin artışlara sahip olan ve bu artışların uzun vadeye yayılacağı öngörülen orta ve büyük ölçekli web siteleri için dedicated sunucu önerilebilir.

● Promosyon odaklı orta ve büyük ölçekli web siteleri, bu tip etkinlik dönemlerinde günlük normal trafiğinin onlarca katı artış yaşayabilir. Trafik dalgalanmalarıyla başa çıkabilecek bir hosting çözümü olarak böyle siteler için dedicated server düşünülebilir.

● Ziyaretçiler tarafından kredi kartı bilgileri gibi hassas verilerin paylaşıldığı web sitelerinin virüslerden ve bilgisayar korsanlarından korunmaya yönelik güvenlik önlemleri adına dedicated sunucuya ihtiyacı olabilir. Marka güvenilirliği açısından ve maddi zarara uğratılma riski nedeniyle dedicated sunucu kiralamak büyük online satış siteleri için üzerinde düşünülmesi gereken bir seçenektir.

● Sunucusu üzerinde tam denetime sahip olmak isteyen web masterlar için de dedicated sunucu uygun seçenek olabilir.

ÖZET

Tümüyle kullanıcıya ait bir sunucu türü olan dedicated server; bütçe ayırma konusunda herhangi bir sıkıntı yoksa, büyük işletmeler ve yüksek trafikli web sitelerinin hız, güvenlik ve tam kontrol odaklı kiralık sunucu arayışları için biçilmiş kaftandır.