Fenerbahçe spor Kulübü geçen ay göğüs sponsorluğu için Yandex’le anlaşma imzaladı. Bununla birlikte, Fenerbahçe taraftarının Yandex arama moturu kullandıkça kulübe para kazandırmasının önünü açan bir sistemi de hayata geçirdi. Bu sistemle, FB arama motoru indiren ve her gün en az 10 arama yapan taraftar yıl sonunda kulübe 36 dolar kazandıracak. Üye sayısının artması ve aramaların bu sistem üzerinden ilerlemesi kulübe her yıl ortalama 30 milyon dolar kazandırması bekleniyor. 

Üç yıllık yapılan anlaşma dün tam bir ayını doldururken masaüstü PC tarafındaki üye sayısı 700 bini aştı. Yılın tamamı için 1 milyon hedefiyle yola çıkıldı. Ancak bu hız görüldükten sonra hedef 2.5 milyon kişi olarak yenilendi. 
Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, elde edecekleri bu kazançla, futbolcu alınırken taraftar hangi futbolcuyu isterse onu alacaklarını bir kez daha vurguladı. 

Rusya şaştı kaldı!

Sistemde şu anda 2.5-3 milyon günlük arama yapılıyor. 
Dünyada ilk defa bir futbol kulübü için uygulandığı belirtilen bu modelin, bir ayda şirketin pazar payını yüzde 2 artırdığı dile getirildi. 
“Proje başlamadan Rusya’daki merkez yönetim, böyle bir şey beklemiyordu. Şu anda Fenerbahçe taraftarının neler yapabileceğini gördüler ve sadece şaşkınlar” diyen Fenerbahçe cephesi, “Asbaşkan Önder Fırat başkanlığında bir heyet ile bugün Rusya’ya giderek incelemelerde bulunup, yeni hedeflere bakacağız” dedi. 
Önder Fırat’a bu sistem anlatıldığında Aziz Yıldırım’ın da çok sıcak baktığı ve kulüpler için yeni bir gelir kapısı olarak görüldüğü  ifade edildi.  

‘Kur zararımız yüzde 40’

Başkan Yıldırım, 300 milyon dolar bütçeli kulübe böyle bir projenin yüzde 20 ek gelir sağlayabileceğini kaydetti. Yıldırım, kur nedeniyle yüzde 40 zararda olduklarını belirterek, “Yeni bir mali düzenlemeye ihtiyaç var çünkü bütün kulüpler çok kötü bir mali yapıda. Klasik sponsorluklar yetmeyecek artık. Biz de teknolojik yeniliklerden payımızı almak istiyoruz” dedi. 
 
Tüm lig için uygulanır mı?

Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in projeyi incelediğini ve Türk futboluna büyük katkısından dolayı tebrik ettiğini dile getirdi. Yalçındağ, Demirören’in ‘Yandex’in bu uygulamasının genişletilerek tüm lig takımlarına yayılması çalışmalarının yolunun aranabileceğini’ söylediğini 
aktardı.  
 
Topa ünlüler girdi!

Fenerbahçe Kulübü, kulüp tarihinde ilk kez Reklam filmi çekerek, projeyi taraftara anlatacak. 
Önder Fırat, “Reklamı Fenerbahçeli Serdar Erener çekiyor. Fenerbahçeli ünlüler Cem Yılmaz, Nejat İşler, Acun Ilıcalı, İlker Ayrık seslendirecek. Nani’den Van Persie’ye Volkan’a tüm futbolcular oynayacak” diye konuştu. 
Ayrıca Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Yeni Nesil Stat Projesi kapsamında Türk Telekom Grubu ile anlaşma yaptığını hatırlatan Fırat, stadın tamamında Wi-Fi altyapısı, 4.5G ve diğer yeni nesil teknolojilere uyumlu mobil şebeke altyapısıyla donatılacağını dile getirdi.  
  
Anadolu yürüyüşü!


Başkan Aziz Yıldırım,  seçim sonrası Anadolu’yu proje için sokak sokak gezeceklerini ifade etti. Yıldırım, “Bunun yayılması lazım. Artık dijital çağda bu tüm kulüpler için önemli bir model, bunu göstereceğiz” diye konuştu.   
 
‘Projeye Afrika’dan talip var’


Fenerbahçe ile uygulanan online arama motoru  projesi tüm dünyada duyulup ilgi görmeye başladı. 
Hatta Gana Futbol Federasyonu Rusya merkeze konuyla ilgili bir yazı yazarak, projeyi takip ettiğini, tüm Afrika’da bu sistemi hayata geçirmek istediğini bildirdi. Rusya merkeze gelen mektupta, bu sayede Yandex’in kıtada lovemark (en sevilen marka) olacağı ve cevap bekledikleri yazıyordu. 

‘Yaparsa Yıldırım yapar’

Galatasaray’ın başkanı Dursun Özbek, sponsorluk teklifinin Fenerbahçe’den önce kendilerine geldiğini söylediği ifadelerine yanıt veren Yandex cephesi, Galatasaray’a gitmediklerini anlattı. 
Yalçındağ, “Beni ziyarete geldiklerinde bu konu da açıldığında sistemi anlattım ama Fenerbahçe’yle böyle bir şey görüşüyoruz, size de uygulanabilir dedim” diyen Yalçındağ, “Onlar ise, ‘bu sistem bize uygun değil, bunu yaparsa Fenerbahçe yapar, Aziz Yıldırım başarır’ dediler” şeklinde konuştu.