Anlık mesajlaşma ve sosyal paylaşım uygulaması Line halka açılmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz aylarda WhatsApp'ın 19 milyar dolara Facebook tarafından satın alınmasının ardından gözler Line'ın halka arz sırasında oluşacak değerleme rakamına çevrildi.
 
Bloomberg'in verdiği habere göre, popüler uygulama 10 milyar dolara yakın bir değerleme rakamına ulaşacağı belirtildi. Geçtiğimiz yıl Türkiye pazarına giren Line'ın halka arz tarihi olarak ise Kasım ayı olarak açıklandı.
 
Geçtiğimiz yıl 280 milyon kullanıcı ve 100 milyon dolar net gelir elde eden Line, WhatsApp ile karşılaştırıldığında, halka arz değerlemesi üye ve gelir rakamlarına göre düşük kaldı.
 
Mesajlaşma servisinin son paylaştığı rapora göre 450 milyon kullanıcıya ulaştığını düşündüğümüzde Line’ın üye başı değerlemesi 22 doların biraz üstünde. Oysa WhatsApp 28 dolar değerlemeyle Facebook’a satılmıştı. WhatsApp’ın gelirlerinin Line ile karşılaştırılamayacak derecede az olması Asya merkezli girişim ABD ekosisteminde olsaydı ulaşabileceği noktalar neler olurdu sorusunu da akıllara getiriyor.
 
Asya’dan bir mesajlaşma servisinin 11 basamaklı değerlemeyle halka açılıyor olması tüm bu soruların ardında önemli bir başarı. Tsunami’nin ardından Japonya’ya servis vermesi için ülkenin en büyük internet şirketlerinden biri olan Naver’in bünyesinde hızlandırılan girişim birkaç kez kitaplara konu olacaktır diye tahmin ediyorum.
Webrazzi