Suriye’de muhaliflerle Esad güçleri arasında devam eden iç savaş sonucu Türkiye’ye gelen yarım milyondan fazla sığınmacı mobil iletişimi etkiledi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) paylaştığı 2013 yılı 3. çeyrek verilerine göre en çok görüşme ve mesajlaşma yapılan ülkeler arasına Suriye ilk kez girdi. İstanbul Sığınmacı Platformu’nun son açıkladığı raporda yer alan bilgilere göre Suriye’de başlayan iç savaş sonrası yaklaşık 600 ile 800 bin Suriyeli Türkiye’ye sığındı. Bu rakamla beraber Türkiye’den yurtdışına yapılan mobil iletişim trafiği listesine ilk kez Suriye girdi.

BİRİNCİ ALMANYA

BTK’nın paylaştığı Temmuz-Eylül ayları arasını kapsayan dönemde mobil cihazlarla Türkiye’den yurtdışına yapılan görüşmeler listesinde Suriye beşinci oldu. Mesajlaşma ve sesli görüşmeleri kapsayan listede birinci Almanya, ikinci Rusya, üçüncü İngiltere ve dördüncü ise Fransa olarak belirtildi. Suriye’ye yapılan görüşmelerin artmasıyla KKTC liste dışında kaldı. Geçen dönemlerdeki BTK verilerine göre KKTC, en fazla mobil iletişimin yapıldığı ülkelerarasında yer alıyordu.

2 MİLYON MAKİNE

Öte yandan BTK raporuna eklenen ilk verilerden biri ise makineler arası iletişim anlamına gelen ‘M2M’ oldu. Paylaşılan bilgilere göre Türkiye’de şu anda sadece makinelere takılı 2 milyon SIM kart bulunuyor. 2011 yılında Türkiye’de yaklaşım 1.2 milyon adet makinelere takılı sim kart yer alıyorken bu rakam geçen yıl sonu itibariyle 1.93 milyona ulaşmış durumda. Makinelere takılan SIM kartlar geleceğin en büyük teknolojileri olarak belirtiliyor. Tarımdan, otomotive kadar birçok farklı alanda kullanılan cihazlar SIM kartlar aracılığıyla uzaktan kontrol edilebiliyor. (Hürriyet)