Hatay’da geçen 15 Ocak’ta Samandağ K Tipi Kapalı cezaevi’nden  6 hükümlünün firar etmesinin ardından LED atölyesinde çalışan hükümlüler, cezaevi yönetimine firarları önlemek için alarm yapabileceklerini belirtti. İdarenin ‘çalışmalara başlayın’ talimatının ardından hükümlüler kısa sürede lazerli alarm yapmayı başardı.

‘SERİ ÜRETİM BİLE YAPILABİLİR’

İskenderun M Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi Müdürü Bayram Bozan, sistemin sorunsuz çalıştığını belirterek şöyle dedi:

“Atölye ekibi lazerli alarm sistemini kısa sürede geliştirdi. Sistemi Samandağ Cezaevi’ne kurduk. Deneme başarılı geçti. Ancak kurulumu ve seri üretimi için bakanlık onayı bekleniyor. Uygun görüldüğü takdirde, istenilen cezaevine bu sistemi kurabiliriz.”



‘BÖLGEYİ ADET AĞ GİBİ ÖRÜYOR’

Alarm sistemini geliştirenlerden infaz koruma memuru Necdet Çengel, sistemde tek bir alarm olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Sistemde 12 adet lazer ışını var. İki karşılıklı Çubuk halinde, 12 tane lazer ışını hareketli düzlem üzerinde bölgeyi ağ gibi adeta örüyor. Herhangi bir lazer ışını kesintisinde alarm devreye giriyor.

Hangi bölgeden alarm verildiği biliniyor, yani sadece tek alarm değil bölge bölge alarm yerleri var. İçeriden veya dışarıdan giriş- çıkışlarda alarm devreye giriyor.”