Alman teknoloji zinciri Media Markt, Türkiye’de mini bir atılım hazırlığında... Media Markt Türkiye yönetimi, mağaza stratejisinde değişikliğe gitti. Şirket yönetimi, Türkiye’deki şartlara uygun olarak artık metrekare bazında daha ufak mağazalar açmayı planlıyor.

Eylem Türk'ün Milliyet'teki haberine göre Almanya’daki merkezi bu stratejiye ikna eden Türkiye yönetimi, bunu da “Türkiye’nin büyük şehirlerden ibaret olmadığını, gelir düzeyinin daha düşük olduğu yerlerde küçük mağazaların daha verimli olduğunu” anlatarak gerçekleştirdi.

Alınan bilgilere göre, bu ay bayrağı devreden Media Markt CEO’su Horst Norberg ile beraber özel uçakla Gaziantep, Malatya ve Diyarbakır’ı gezen Media Markt Türkiye yönetimi, bu seyahat sonrasında merkezi, küçük metrekareli yerler açmaya ikna etti. Bu hafta Norberg’in yerine geçen yeni CEO Pieter August Haas’ın da Türkiye’ye inandığı ve bu pazarda büyümek istediği biliniyor.

GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

Türkiye yönetimi bu karardan sonra alışveriş merkezlerinde 1.000 metrekarelik yer için görüşmelere başladı. Sektör uzmanlarına göre, Alman şirket bu kararla Türkiye’de hem daha hızlı büyüyecek, hem daha fazla noktada mağaza açma fırsatı yakalayacak. Ortalama 3 bin metrekare ve üzeri alanlarda mağaza açan Media Markt’ın her bir mağazası dev bir teknoloji AVM’si gibi faaliyet gösteriyor.

10 MAĞAZA HEDEFİ

Her mağazada yaklaşık 50 bin ürün sergileniyor. Şu anda 38 mağazası bulunan şirketin en küçük mağazası ise 2 bin 200 metrekare.
Kısa bir süre önce hedeflerini paylaşan Media Markt Türkiye, 2014 yılında da yaklaşık 10 mağaza açmayı planladığını açıklamıştı. 2012 yılı cirosu 21 milyar euro olan grubun en stratejik ülkesi Türkiye. Media Markt çatısı altında yaklaşık 2 bin 500 kişi istihdam ediliyor.

TEK YABANCI ZİNCİR
 
Media Markt şu anda Türkiye elektronik pazarındaki tek yabancı zincir. Şirketin başına bir süre önce Bülent Gürcan getirildi. Türkiye’de agresif büyüme planları bulunduğu söylenen Media Markt, Saturn mağazalarının da Media Markt’a dönüştürülmesine karar vermişti.
Şirket çoklu kanal stratejisi ile internet sitesi üzerinden online satışlara başladı. 2014 yılı itibariyle internetten 1 milyar TL’nin üzerinde satış bekleyen Media Markt Türkiye yönetimi, ciro içinde e-ticaretin payını kısa vadede yüzde 5, orta vadede yüzde 10 olarak hedefliyor.