Dün düzenlenen basın toplantısında ‘City’ adını verdikleri küçük mağazalarını tanıtan Media Markt, aslında Türkiye’de bir süredir yeniden yapılanma sürecinde. Daha önce Türkiye’deki iki katlı mağazalarını tek kata indiren ve büyük mağazalarını küçültme kararı alan şirket, ‘City’ projesiyle küçülme kararını biraz daha radikalleştiriyor. Bu çerçevede Media Markt Türkiye, ortalama 3 bin metrekare olarak açtığı yeni mağazalarını 1000 metrekareye kadar düşürecek. ‘Sıkışık raf’ düzeni yönteminin kullanılacağı bu mağazalarda beyaz eşya ağırlıklı olmak üzere, cep telefonu gibi ürünler de yer alacak. Gürcan’ın paylaştığı bilgilere göre ilk küçük mağaza gelecek yıl açılacak.

KİRAYI DÜŞÜRECEK

Media Markt’ın bu kararı almasındaki en büyük sebeplerden biri AVM’lere ödenen yüksek kiralar. İddialara göre şirketin kapattığı mağazaların kirasını çıkaramıyordu. Ancak şirket, bu yeni stratejisiyle büyük mağazalara ödediği yaklaşık üçte bir oranında düşürebilecek. Buna ek olarak kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerde taksit kısıtlamasının gelmesi Media Markt Türkiye’nin küçülme startejisinde etkili olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Merter ve Bostancı’daki iki mağazayı kapattıklarını anlatan Media Markt Türkiye CEO’su Bülent Gürcan, bazı mağazalarında yerlerini değiştirmeye başladıklarını dile getirdi. 15 ülke içerisinde Türkiye’nin bir pilot uygulama ile bir ilke imza attığını açıklayan Bülent Gürcan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Dinamik organizasyonel yapımızı güçlendirmek ve sürdürülebilir büyümemizi devam ettirmek amacıyla 7 yılda yeni formatlar da denedik. Trafiğin az olduğu, verimin düşük olduğu lokasyonlardan çıkıp, şehir merkezine daha yakın, toplu taşımaya kısa mesafede ve müşterilerimizin erişimi için daha fazla kolaylık sunan lokasyonlara taşındık veya bazen de kapadık. 2014’ün son çeyreğinde bir pilot bir uygulama ile Media Saturn’ün tarihinde bir ilki gerçekleştiriyoruz”.

İKNA OLDUK

Media-Saturn Holding Başkan Yardımcısı Peter Leisten ise Media Markt Türkiye yönetiminin Almanya’daki üst yönetimi ‘City’ konseptine ikna ettiğini ifade ederek, “Türkiye’de son yıllarda yıldızı parlayan, kilit ülkelerden biri. Müşterilerimizin yaşadıkları yerlere yakın olmanın avantajlı olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu. (Ahmet Can / Hürriyet)