ABD'li yazılım ve teknoloji devi Microsoft 2014 yılına ait Nisan - Haziran dönemini kapsayan 4. Çeyrek mali sonuçlarını açıkladı. Finlandiyalı cep telefonu şirketi Nokia'nın cihazlar ve servisler birimini satın alarak mobil alanda önemli bir hamle yapan Microsoft, bu çeyrekte gelirlerini arttırırken, kârında gerileme yaşadı.
 
Şirket 4. çeyrekte 23,38 milyar dolar gelir elde ederken, 4,6 milyar dolar net kar elde etti. Geçen yılın aynı döneminde 19,9 milyar dolar gelir elde eden Microsoft, gelirlerini 3,5 milyar dolara yakın artırdı.
 
Bu dönem elde edilen 4,6 milyar dolar net kar, geçen yılın aynı döneminde elde edilen 4.97 milyar dolarlık kârın biraz altında kaldı. Microsoft'un 7,33 milyar dolara satın aldığı Nokia cihazlar ve servisler birimi, şirketin net karındaki yüzde 7,1 düşüşü etkiledi. Net kar böylece 30 Haziran'da sona eren dönemde 4.61 milyar dolar, yani hisse başına 55 sent oldu. Nokia ile bağlantılı kalemler ve vergiler hariç, şirket hisse başına 66 sent kar etti ve 64 sentlik ortalama beklentiyi geride bıraktı.
 
Şirket bu çeyrekte 5.8 milyon Lumia telefon, 30.3 milyon da Lumia dışı telefon satışı gerçekleştirerek önümüzdeki dönemde bu alana yoğunlaşacağını ortaya koydu. Microsoft'un telefon satışları, aynı dönemde 32.5 milyon iPhone satışı gerçekleştiren Apple ile karşılaştırıldığında etkileyici ve ümit vaad eden bir sonuç ortaya çıkıyor. Microsoft'un giriş seviyesi ucuz telefonlarının da dahil olduğu bu satış rakamlarını iPhone satışlarıyla kıyaslamak tabii ki doğru değil. Ancak Microsoft'un tüm telefonlarıyla da olsa toplam çeyrek satışlarında Apple'ı geçmeyi başarması, markanın sahip olduğu potansiyeli göstermesi açısından önemseniyor.
 
Microsoft hisseleri New York'ta dün kapanış sonrası işlemlerde yükselirken, kapanışta 44.83 dolar düzeyindeydi. Hisseler son çeyrekte yüzde 1.7 değer kazanırken, Standard & Poor's 500 Endeksi bu süreçte yüzde 4.7 artış kaydetti.