Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde uzun yıllardır kullanılan Kayıtlı E-Posta (KEP) sistemi, ülkemizde, 1 Temmuz 2012 tarihli yeni Türk Ticaret Kanunu ile yürürlüğe girdi. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler için zorunlu hale getirilen Kayıtlı E-Posta (KEP), yasal olarak geçerli elektronik yazışma ve bildirim olarak tanımlanıyor
Konu ile ilgili olarak bilgi paylaşımında bulunan TNB KEP Genel Müdürü Duygu Yantaç şunları söyledi: “TNB KEP ve Microsoft işbirliğiyle hayata geçirilen KEP 365 ile yasal zorunluluğunuzu yerine getirirken Microsoft Outlook üzerinden KEP iletilerinize daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabileceksiniz.” Duygu Yantaç, “Kayıtlı Elektronik Posta servislerinde standart olarak sağladığımız TNB KEP web erişim ara yüzünden KEP iletilerini okuyup yanıtlarken, Türkiye’de ilk defa Microsoft ve TNB KEP iş birliği ile sunulan KEP 365 uygulaması ile Outlook üzerinden de KEP hesabınıza güvenli bir şekilde erişip işlem yapabileceksiniz” dedi.
T.C Adalet Bakanlığı’nın da elektronik tebligat uygulamasına geçmesiyle gün geçtikçe yaygınlaşan KEP hizmeti, KEP 365 ile Microsoft Outlook üzerinden, daha büyük ölçekteki kurumlar içinse KEP e-postalarını güvenli şekilde şirket içindeki ilgili çalışanlara da yönlendirebilecekleri SharePoint Online üzerinden kolay ve güvenli bir şekilde sunulabilecek. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde aktif kullanılan KEP sistemi, Türkiye’de de kurumlar çapında hızla yaygınlaşıyor. Türkiye Noterler Birliği Vakfı Şirketi TNB KEP ile yapılan işbirliği kapsamında Office 365 kullanıcılarına KEP 365 uygulamasını ücretsiz sunarak, hem kurumsal e-postalarını hem de hukuki yazışmalarını elektronik ortamda aynı ara yüzde yönetebilmelerini sağladıklarını belirten Microsoft Office 365’ten sorumlu ürün müdürü Berfin Gökoğlu, bunun aynı zamanda kurumlar için milyonlarca lira tasarruf demek olduğunu ve KEP 365 ile KOBİ’lerden büyük ölçekli kurumlara kadar bu uygulamayı Office 365 müşterilerinin kullanıma sunduklarını ve Office Mağazası’ndan indirebileceklerini ifade etti. Office 365 aboneliğini yeni başlatacak müşteriler için avantajlı TNB KEP ve e-imza paketleri sunuluyor olacak.
Microsoft ve TNB KEP iş ortaklığı kapsamında Microsoft’un girişimcilere destek olarak yürüttüğü Bizspark programına üye tüm Bizspark Plus üyelerine KEP hesapları ücretsiz olarak sağlanacaktır.
 
Adalet Bakanlığı, günde yüzbinlerce adet tebligat yapıyor
Adalet Bakanlığı, UYAP Bilişim Sistemi’nde Elektronik Tebligat uygulamasının yaygınlaştırılmasına 29 Haziran itibariyle başladı. 2013 yılı sonundaki verilere göre günlük 160.000 civarında tebligat çıkaran Adalet Bakanlığı’nın tebligat gönderimleri her geçen yıl artarak devam ediyor. KEP ile gönderimde yalnızca tüzel kişilere gönderilen tebligatlardan fiziki gönderimlere göre yıllık en az 32,5 milyon TL tasarruf sağlanması ön görülüyor. Bireysel gönderimleri de dâhil edersek bu kazanç yılda yüz milyonlarca TL’ye çıkabiliyor.
Tebligatların KEP ortamına taşınmasıyla hem devletin hem vatandaşın parasının cebinde kalacağını söyleyen Duygu Yantaç “Yıllık ortalama 40 milyon adet tebligat yapıldığı varsayıldığında yılda 200 ton kâğıt tüketiliyor. Bu uygulama sayesinde çevreci, hızlı ve güvenli iletişimin avantajlarının yaşandığı bir döneme girilecek. E-tebligat uygulaması ile yargı süreci hızlanarak davaların kısa sürede sonuçlanacak, tebligat çıkaran merciler ve tebligat alan kurumlar için kağıt, posta gönderimleri, operasyon ve fiziki arşivleme maliyetlerinde yüksek oranda tasarruf sağlanacak” dedi.
Son olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Resmi gazetede yayınlanan Elektronik Ticaret Yönetmeliği kapsamında, elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek yada tüzel kişilere 26 Kasım 2015’e kadar KEP adreslerini bildirme zorunluluğu gelmiş olup, benzer uygulamalarla KEP kullanımı hızla yaygınlaşmaya devam etmektedir. KEP uygulamalarının yaygınlaşması müşteri ve tedarikçiler arasındaki ilişkileri güçlendirirken, elektronik ortamda yasal olarak geçerli ve güvenli, çok hızlı, düşük maliyetle işlem yapma olanağı sağlayacaktır.
 
KEP ile Neler Yapılabilir?
 
  • Elektronik tebligat alabilecek,
  • İlişki içinde olunan bir kişi veya kuruluşa, e-posta yolu ile güvenli ve zaman damgalı yasal bildirimde bulunulabilecek,
  • Göndereceğiniz e-postanın ne zaman, kim tarafından, kime yollandığı, gönderilen kişinin posta kutusuna hangi tarih ve saatte ulaştığı, alıcı tarafından ne zaman okunduğu belgelenebilecek,
  • KEP ile göndereceğiniz önemli bir e-posta, gönderdiğiniz kişi veya kuruluş tarafından almadık, bize ulaşmadı, bilgimiz yok gibi gerekçelerle inkar edilemeyecek,
  • KEP ile yapacağınız bildirim yasal bir bildirim haline gelecek, uyuşmazlık durumlarında da hukuki bir delile dönüşecek.
  •  
  •  
Hayatımızı kolaylaştıracak KEP uygulamalarından bazıları şunlar:
  • E-posta veya telefon aracılığı ile yapılamayan her türlü bankacılık işleminde şubeye gitme veya faks çekerek talimat verme dönemi sona erecek.
  • Kamu kurumlarından talep ettiğiniz bilgi ve belgeleri KEP yoluyla hızla alabileceksiniz.
  • Devletin ve özel sektörün size güvenli olarak ulaştırmak istediği her türlü özel bilgi ve belge (sağlık raporları, tahlil sonucunuz, adli sicil kaydınız, diplomanız ve not dökümünüz, faturalarınız, vb..) kolayca elinizde ve arşivinizde olacak.
  • Yaşamın içinden herhangi bir konuyu ilgili kaymakamlıklara, devlet makamlarına, il ve ilçe belediyelerine iletmek için KEP sistemi kullanılabilecek.
  • Telifli eserlerin elektronik ortamda gönderiminde karşılaşılan kopya, taklit, aşırma, esinlenme gibi durumların önüne geçmek için KEP sistemi kullanılacak.
İşe giriş evraklarının toplanması, vize başvuruları kolaylaşacak.