Microsoft, bu yıl 2-4 Nisan tarihleri arasında ABD’nin San Fransisko şehrinde gerçekleştirilen Build geliştiriciler konferansında, Apple'ın Siri ve Google Now’a rakip olacak sesli asistanını duyurdu.
Microsoft, etkinlikte Windows Phone 8.1 sürümüyle birlikte gelen ve Halo oyunundaki ünlü karakterden ilham alan Cortana isimli sesli kişisel asistanın teknoloji dünyasına tanıttı. Gücünü Microsoft’un Bing arama motorundan alan Cortana, kendisiyle kurulan etkileşimi takip ederek gerçekleştirdiği davranış analiziyle zaman içinde tercihlerinizi öğrenebiliyor ve daha kişisel bir etkileşim kurabiliyor. İlgilendiğiniz konuları takibe almak, günlük zaman akışınızı düzene sokarak daha iyi organize etmenize yardımcı olmak Cortana’nın yapabildiklerinden yalnızca birkaçı.
Cortana ilk aşamada ABD’deki kullanıcılara beta olarak sunulacak. 2014’ün ikinci yarısında İngiltere ve Çin’de kullanıma girecek olan Cortana, diğer bölgelerde 2015 yılında kullanılabilir hale gelecek.


 
Google Now’a benzeyen uygulama  Cortana, Yelp’den çektiği restoran listeleri veriyor, randevularınızı takip ediyor, hatırlatmalar yaratmanızı sağlıyor, hava durumunu bildiriyor ve sorduğunuz her türlü soruya internetten bilgi bularak yanıt verebiliyor.
Cortana’nın geleceği ise üçüncü parti uygulamalarda gizli gibi gözüküyor. Zira Cortana Skype ve Facebook gibi uygulamalarla genişletilebiliyor. Bu şekilde kişisel asistana daha fazla özellik katmak da mümkün olacak. Henüz beta versiyonu yayınlanan Cortana ilk olarak Amerika’da Windows Phone’larda kullanılmaya başlanacakken yılın ikinci yarısında Birleşik Krallık ve Çin’de yayınlacak. Diğer ülkelere gelişi ise 2015 yılını bulacak.
 
Cortana, Windows Phone 8.1′in en büyük bombasıyken işletim sistemine eklenen diğer özellikler de dikkat çekici. Action Center menüsünden cihazın şarj durumunu ve uygulamalarınızdan gelen bildirimlerini görebilirken ana ekranda daha fazla grid’in yer aldığı da dikkat çekiyor. Ayrıca bu güncellemeyle birlikte Windows Phone kullanıcıları ilk defa ana ekranlarına kendi istedikleri duvar kağıtlarını da ekleyebilecekler. Son olarak kolay kullanımı ile dikkat çeken Word Flow klavyesi de Windows Phone 8.1′in artılarından biri.