Bilim dünyasını heyecanlandıran bir keşif yapılarak galaksimizin dışından gelen sürpriz ve açıklanamayan bu sinyal yakalandı. Araştırmacılar gizemli unsura, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın Fermi Gama Işını Uzay Teleskobu'ndan elde edilen verilerde başka bir şey ararken tesadüfen rastladıklarını ifade ediyor.

Sinyalin benzer bir yöne doğru giden ve neredeyse aynı büyüklükteki başka bir gama ışını sinyaliyle ilişkili olduğu anlaşılırken, o sinyal de henüz açıklanamadı.

Araştırmacılar yeni cismi, evrenin başlangıcından kalan radyasyon anlamına gelen kozmik mikrodalga arkaplan ışıması veya kısaca CMB'yle (cosmic microwave background) ilgili bir gama ışını unsurunu ararken buldu.

Onlarca yıl önce bilim insanları CMB'nin Aslan takımyıldızına doğru daha sıcak ve yoğun, ters yöndeyse daha soğuk ve daha az mikrodalga yayan bir yapıya sahip olduğunu tespit etmişti. CMB'deki değişimleri düzgünce görebilmeleri için bu sinyalin ortadan kaldırılması gerektiğinden bilim insanları, bu yapıyı daha iyi anlamak istiyor.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, yeni araştırmada bilim insanları aynı "dipol" yapının gama ışınlarında da görünüp görünmediğine bakmak istedi. Bunu da gün boyunca tüm gökyüzünü tarayan bir NASA uzay teleskobunu kullanarak yaptılar.

Araştırmacılar böyle bir dipol yapı buldu. Ancak bu tamamen başka bir yerdeydi; güney gökyüzünde, CMB'nin bulunduğu yerden çok uzaktaydı.

Yeni keşfedilen dipol de ultra yüksek enerjili kozmik ışınlarda veya kısaca UHECR'lerdeki (ultrahigh-energy cosmic rays) dipolle aynı yönden geliyor. Her ikisi de yakın büyüklüklere sahip.

Bilim insanları bu iki olgunun muhtemelen bağlantılı olduğunu düşünüyor. Muhtemelen aynı kaynaktan geliyorlar ve bu da benzer yapıda olmalarını açıklıyor.

Bilim insanları ya bu kaynağın ne olduğunu bulmayı ya da bu iki unsurun neden var olduğuna yeni bir açıklama getirmeyi umuyor.

Bulguları açıklayan "Probing the Dipole of the Diffuse Gamma-Ray Background" (Dağınık Gama Işını Arkaplanının Dipolünün İncelemesi) başlıklı makale, The Astrophysical Journal Letters'ta yayımlandı.

NASA'nın sessiz süpersonik uçağı: Ses hızından1.4 kat hızlı uçacak

 

NASA'nın Ay'a astronot gönderme planları 2026'ya ertelendi

 

NASA duyurdu: Bugün Dünya'ya etki edecek!

 

NASA'dan kayıp göktaşı uyarısı! 2024'te Dünya'ya çarpabilir

 

NASA ve Mars arasındaki iletişim iki haftalığına kesildi