Amazon ve Lockheed Martin, NASA'nın 2022'nin sonlarına doğru Ay'a yapılacak mürettebatsız Artemis I uçuşunda sesli asistan Alexa'nın da yer alacağını açıkladı. Bu gelişmeyle birlikte Alexa'nın, Dünya dışında bir gezegende kullanılan ilk sesli asistan olacağı kaydedildi. Uçuş mürettebatsız olsa da NASA'nın, Johnson Uzay Merkezi'ndeki Görev Kontrol'de öğrenciler ve özel konukların da içlerinde bulunduğu bir ekibe yer vereceği biliniyordu.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; Görev Kontrol Merkezi'ndeki ekip, dijital asistan ve astronotlar arasındaki konuşmaları taklit edecek. Böylece sanal bir ekip deneyimi yaşatılacak. Kullanılacak Alexa sesli asistan, standart Echo kablosuz hoparlörlerdekinden çok daha karmaşık özelliklere sahip olacak. Sesli asistan; Orion uzay aracının uzaktan ölçüm verilerine erişebilecek, görevle ilgili binlerce soruyu yanıtlayabilecek ve uzay aracındaki cihazları kontrol edebilecek.

Amazon, Orion uzay aracındaki akustiği dikkate alarak algoritmaları da geliştirecek. Bununla birlikte; herhangi bir bağlantı problemi yaşanmaması için Alexa'yı taşıyan Callisto, hem internet erişimi olmasa bile kullanılabilen yerel ses kontrol sistemine erişebilecek hem de Dünya'dan iletilen mesajlara erişmek için 'Deep Space Network'ü kullanacak.

AMAZON, ARTEMIS I GÖREVİNDEN EDİNİLEN DERSLERİ ALEXA'YI GELİŞTİRMEK İÇİN KULLANACAK

Diğer yandan; ABD merkezli teknoloji devi Amazon, Alexa'yı hem gelecekteki uzay uçuşlarında kullanabilmek hem de internet bağlantısının zayıf olduğu veya hiç olmadığı alanlarda günlük kullanıma sunabilmek için Artemis I görevinden edindiği derslerden faydalanacak. Şirket ayrıca; kullanıcıların Artemis I görevi kapsamında toplanan uzaktan ölçüm verilerine, görüntülere, videolara, canlı yayınlara ve göreve ilişkin kilometre taşı niteliğindeki olaylarla ilgili bildirimlere erişebilmesi için Alexa'ya yeni özellikler de ekleyecek.

Bununla birlikte; sanal ekip deneyimi, Johnson Uzay Merkezi'nin dijital turları ve özel bir STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) müfredatına erişim içeren bir 'Astronotlar İçin Alexa' programı da tanıtılacak.

Alexa'dan 10 yaşındaki çocuğa skandal öneri

 

Amazon'dan Alexa kararı: 'Emekliye ayrılıyor'