Şirketlere veri akışı sağlayan nesnelerin interneti, Türkiye’deki firmaların yatırım alanlarının başında. Yaşanan bu değişimi konu alan Nesnelerin İnterneti Zirvesi, Intelve Cisco tarafından düzenlendi. Zirvede konuşan Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Cantürk, “Sağlık, enerji, üretim, finans ve perakende sektörleri önümüzdeki 10 yıl içinde 24 trilyon dolar ekonomi büyüklüğü yaratacaklar. Şirket, bu fırsatı yakalamak için teknoloji yerine iş modellerine odaklanmalılar” dedi. Türkiye’nin, en çok indirilen uygulama indiren ülkeler arasında ilk 10’da yer aldığını, ancak uygulamalardan en çok gelir sağlayan ülkeler listesinde ise ilk 10’a girmediğine dikkat çeken Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, “50 milyar dolarlık cihaz ve 19 trilyon dolarlık bir nesnelerin interneti ekonomisi oluşacak. Kaçırdığımız treni nesnelerin internetinde yakalamamız gerekiyor” dedi.

‘MERTLİK GERİ GELDİ’

Zirvede Türkiye’de farklı sektörlerde yer alan şirketlerin CEO’ları da nesnelerin internetini anlattı. CEO’lar şunları söyledi:

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün: “Elektroniğin otomotivin içindeki oranı bugün yüzde 20’lere yükseldi. Bu rakam kademeli olarak yüzde 70’lere varacak. Zamanında müdahale edip, kendi sektörümüzün içinde yazılım sektörüyle paydaş olarak yola devam etmemiz gerekiyor.”

 Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan: “Endüstri 4.0 çok hızlı gelişti, her şeyi internete bağlarsınız, ama nasıl bir iş modeli yaratacaksınız bu önemli. Mesela akıllı evler harika, ama bu evleri satmak başka bir iş. İnşaat ve otomotiv şirketleriyle en başından işe birlikte girmemiz gerekiyor.”

Migros Genel Müdürü Özgür Tort: “Migros mağazalarına 40 bin kişi çalışıyor. Günde 2-3 milyon misafir ağırlıyoruz. Bu operasyonda dijitalleşme misyonu çok kritik. Çalışanların teknolojiyi içselleştirmesi ve müşterilerin lehine kullanması için çalışıyoruz.”

 Defacto Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Ateş: “Defacto’da teknoloji şirketi kurduk. 100’den fazla mühendis çalışıyor. Moda sektöründe ilk akıllı depoyu hayata geçirdik. Hızımızı çok artırdık. Tedarikçilerimizle kendi sistemimiz üzerinden konuşuyoruz, yönetiyoruz.”

 ETS Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy: “2014 yılı sonuna doğru artık teknoloji kullanan firma olmaktan çıkıp teknoloji firması olmaya karar verdik. Geçen yıl itibariyle tüm yatırımımızı buna yaptık. Teknoloji şirketi olmazsanız, tur operatörü olarak geleceğiniz kalmadığını göreceksiniz.”

 Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay: “Geleceğin müşterisini hayal ettiğimiz zaman, yüksek teknolojiyi kullanan, bunu fark yaratmasını bekleyen, kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetleri tercih eden bir profil canlandırabiliriz.”