Oyun kağıdı üreticisi bir şirket olarak kurulan Nintendo'yu 50 yılı aşkın süre yöneterek video oyun piyasasının devi haline getiren Hiroşi Yamauçi öldü.
Yamauçi'nin Japonya'nın merkezindeki bir hastanede zatürre sonucu 85 yaşındayken hayatını kaybettiği bildirildi.
Nintendo'nun 1949'dan 2002'ye kadar patronu olan Yamauçi, şirketin, ilk aile bilgisayar konsolları, Game Boy adlı taşınabilir video oyunlarını geliştirerek dünya çapında büyümesinin mimarı oldu.
Super Mario ve Pokemon oyunlarının yanı sıra wi-ii U ev konsolunu geliştiren Nintendo şirketi, 1889'da oyun kağıdı üreticisi olarak kuruldu. Ancak Japonya'nın en zengin adamları arasında gösterilmesinin yanı sıra önsezileri güçlü bir kişi olarak tanınan Yamauçi'nin attığı önemli adımlar sayesinde Nintendo dünyada bugün eriştiği konumuna yükseldi. Oyun tasarımı sahasında dünya çapında bir yıldız olarak kabul edilen, Super Mario ve Donkey Kong gibi Nintendo'nun en çok rağbet gören oyunlarının fikir babası Şigero Miyamoto'yu şirketin kadrosuna katmak da dahil olmak üzere Yamauçi'nin attığı önemli adımlar, şirketin elektronik oyun dünyasının devi haline gelmesinde önemli rol oynadı.
Gözlemcilere göre,Tokyo'nun saygın üniversiteleri arasında yer alan Waseda Üniversitesi'ndeki eğitimi yarıda bırakan Yamauçi'nin, mahalli Kyodo aksanında pek de resmi olmayan bir şekilde konuşma eğilimi ve kulak tırmalayıcı sesi, Japon idarecilerinde çok nadir olarak görülen dost kazandırıcı bir doğallığa sahipti.
Yamauçi, Nintendo'nun dördüncü başkanı ve CEO'su Satoru İvata'nın görevi devralmasından sonra da şirkette bir süre danışman olarak görev yaptı.