Navigasyon cihazlarında kullanılan elektronik Türkiye haritalarını oluşturan bilişim şirketi Başarsoft, haritalı nöbetçi eczane uygulamasını cep telefonlarına taşıdı.

Hürriyet'teki habere göre halihazırda 47 şehirde nöbetçi eczaneyi gösteren "ieczane" ismi verilen uygulama internet üzerinden ücretsiz olarak cep telefonlarına yüklenebiliyor. ieczane cep telefonuna indirildiğinde kişi kendine en yakın nöbetçi eczaneyi haritalı olarak görebiliyor.

Başarsoft CEO'su Alim Küçükpehlivan, güncel olarak nöbetçi eczanelerin yerini de gösteren haritalı ieczane uygulamasının halihazırda 47 şehir merkezinde nöbetçi eczanenin yerini bildirdiğini, bunu 81 şehre yaymak için diğer illerdeki Eczacı Odaları'ndan sisteme dahil olmalarını beklediklerini söyledi.

30 BİNE YAKIN ECZANE

Küçükpehlivan'ın açıklamasına göre şu anda ieczane haritasında 47 şehirdeki 29 bin 135 eczane telefon numarası ve konum bilgisiyle yer alıyor. 47 şehir merkezindeki yaklaşık 500 nöbetçi eczane güncel olarak Başarsoft tarafından uygulamaya yükleniyor.

Küçükpehlivan, "Şu anda 47 şehri gösterebiliyoruz. Eczacı odaları bu konuda işbirliğine daha açık hale gelirse bunu 81 şehre yayıp günlük sorgu sayısını da 500'den 800 adede çıkarabiliriz." dedi. İeczane uygulaması şu anda Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa ve konya gibi tüm büyükşehirlerde hem o geceki ve pazar günkü nöbetçi eczaneyi, hem de en yakın eczaneyi gösteriyor.

Başarsoft aynı zamanda Google'daki Türkiye haritalarını ile araçlarda kullanılan navigasyon cihazlarına da içerik sağlıyor. ieczane uygulaması Temmuz 2010'dan bu yana 219 bin 172 cihaza indirildi. Haziran 2012'de çıkan android versiyonu ise 100 bin 788 kez yüklendi. 2010 yılından bu yana kullanıma açık bulunan Apple sürümünün halen 10 büyük şehrin merkezinde çalıştığını belirten Küçükpehlivan, "Bir hafta içinde Apple sürümümüz artık 10 şehri değil 47 şehir merkezinde de en yakın eczane ve nöbetçi eczaneleri gösterir hale gelecek" dedi.

TEK BİR ORTAK HARİTA OLACAK

Başarsoft CEO'su Alim Küçükpehlivan, halka yönelik ücretsiz mobil uygulamalarını 2014 yılında tek bir ortak harita taşıyacaklarını söyledi. Küçükpehlivan'a göre böylece kullanıcılar çok daha güncel veriye daha hızlı ve internette fazla dolaşmadan ulaşabilecek. Başarsoft'un 2014 yılında yayınlayacağı uygulamalar hastane, akaryakıt istasyonları ve otoparklar olacak. Küçükpehlivan, özellikle insan taşımacılığı hizmeti veren servislere zaman ve yakıttan tasarruf imkanı verecek yeni bir uygulama geliştirdiklerini de ifade etti. Küçükpehlivan, "Kimin aracıyla ne kadar yol yaptığını, arabanın varılmak istenen yere kadar kaç kilometre daha yol yapacağını, en kısa ve boş yolu belirleyerek yol gösterecek bir sistem bu. Özellikle servis hizmeti veren şirketler bu şekilde daha az kilometreyle personel taşıyacak, daha kısa sürede yerine varacak. Hesaplarımıza göre bu yazılımı kullanan şirketler bu yolla yüzde 15 tasarruf sağlıyor. Bu tasarruf hem zamandan, hem yakıttan." dedi.

Alim Küçükpehlivan, trafik tıkanıklığının yaşandığı şehirlerde sürücülere yardımcı olmak amacıyla geliştirdikleri bir uygulamayı ise şöyle anlattı: “Gideceğiniz adresi yazdığınızda bizim sunucularımız, sizin o anda bulunduğunuz yer ile gideceğiniz yer arasındaki yolların neresi dolu, neresi boş diye bakıyor. Dolu olan, yoğun yolları dışarıda bırakıp boş olan yollardan size bir rota çiziyor. Şehirlerarası yollarda da radar, kırmızı ışık gibi uygulama noktalarına yaklaştığında da sürücüye 'dikkatli sürüş' yapması ikazı yapıyor. Hız limitini aştığı anda da yine uyarıyor. Bunun muadili ürünler 8-10 dolar bedelle satılıyor, bizim ürünümüz ücretsiz olarak Google Play'den indirilebiliyor."