ABD istihbaratının dünyayı dinlediğini ortaya çıkaran Snowden belgelerinde yeni detaylar yayınlandı.

Alman dergisi Der Spiegel’in haberine göre ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’ne (NSA) bağlı hacker’lar ve ajanlar, yazılımdan donanıma ve hatta bilgisayar siparişlerine dek hedeflenen kişinin sisteminin her noktasına sızıyor. Yeni belgelerde ortaya çıkan bazı NSA uygulamaları şöyle:

-ISMARLAMA ERİŞİM: NSA içindeki “Ismarlama Erişim Operasyonları” (TAO), “elde edilmesi imkânsız olanı bile elde etmek” üzerine kurulu. TAO’daki seçkin bilgisayar korsanlarının, ABD’nin elindeki en değerli istihbaratın bir kısmını sağladığı belirtiliyor.

-AÇIKLARA SIZIYOR: En klasik yöntem, internet mimarisindeki açıkları kullanarak hedef kişinin bilgisayarına casus yazılım yerleştirmek. Bu mümkün olmazsa, o bilgisayardaki diğer açıklar kullanılıyor.

 HATA RAPORU NSA’E: Örneğin Windows’ta hata oluşması durumunda “Hata raporu gönder” seçeneği ekranda beliriyor. Bu raporun Microsoft yerine kendilerine gönderilmesini sağlayan bir yöntem keşfeden NSA, hedef bilgisayarın en zayıf noktalarını tespit etmiş oluyor.

-KARGOLARA TAKİP: Bu da işe yaramazsa, NSA donanımı hedefliyor. Hatta bir şüphelinin bilgisayar siparişi verdiği saptanırsa, teslimattan önce ABD ajanları kargo paketini alıp kendi atölyelerine götürüyorlar. Örneğin bir dizüstü bilgisayar, casus yazılım ve donanımlar eklendikten sonra, her şeyden habersiz şüpheliye teslim ediliyor.

EKRANA KOPYA

-DONANIMA DİKKAT: Casusluk için kullanılan ürünler arasında, ekranda yazan herşeyi kaydedip NSA’ye iletebilen monitör kabloları, gizli verici yerleştirilmiş USB diskler ve telefon sinyallerini toplayan sahte baz istasyonları da var.
-ŞİRKET AYRIMI YOK: Sadece Cisco Systems ve Western Digital gibi ABD şirketleri değil, Çinli üretici Huawei de NSA’in hedefi olmuş. Microsoft dahil birçok firma, NSA’in yetkilerinin kısıtlanması için çalışsa da bu uygulamaların sürdüğü anlaşılıyor.